Nathalie Asklöf, Elin Hagman, Wilma Hammarlund, Kajsa Karlsson, Salah Kntar, Rojan Rahim Mohammad och Emma Rehnvall från vård –och omsorgsprogrammet i Mjölby.

Nathalie Asklöf, Elin Hagman, Wilma Hammarlund, Kajsa Karlsson, Salah Kntar, Rojan Rahim Mohammad och Emma Rehnvall från vård –och omsorgsprogrammet i Mjölby. Foto: Privat

Elever samlade julklappar till utsatta

Läraren: "Att få ge, vara delaktig och visa att man bryr sig är viktigt"

MJÖLBY.

Att ge kan vara lika värdefullt som att få. Det menar vårdläraren Cecilia Tält från Kungshögaskolan som följt ett gäng elever i insamlandet av julklappar till socialt utsatta människor.

Av
Lotta Hofström

Under ett lektionstillfälle med elever från vård- och omsorgsprogrammet kom förslaget om att hjälpa människor som står utanför samhället. Då tog vårdläraren Caroline Tält kontakt med skolans samarbetspartner organisationen Hela Människan (RIA).

Nu kan hon med stolthet berätta att eleverna fyllt två bilar med julklappar som ska gå till människor som på grund av missbruk, hemlöshet eller brist på fungerande nätverk befinner sig en socialt utsatt livssituation.

– Det här blev så lyckat! Vi fyllde två hela bilar med kartonger och staplade schampo, tvål, bindor och ja, det var helt galet! När jag kontaktade RIA så sa de att hygienprodukter vore bra, för det kanske hamnar långt ned på inköpslistan hos personerna som har det knapert, säger hon.

Cecilia Tält berättar att eleverna har haft ett djupt engagemang i insamlandet. De har tänkt och diskuterat mycket – och framförallt känt för dessa människor.

– Det har gett eleverna så otroligt mycket att kunna göra något, och det har även kommit kommentarer från elever från andra program om att de också vill vara med och ge. Så vi gör nog en ny variant nästa år där alla elever kan vara med, säger Cecilia Tält.

Vissa har skänkt "det lilla extra" också, som en eau de Cologne eller parfym.

– En av elevernas farmor har suttit och stickat raggsockor på löpande band.., berättar hon.

– Och jag har sagt till de andra lärarna att om ni ändå köper tre tandkrämstuber för två, så kanske ni kan avvara en? Det har varit en enorm respons från lärarna på skolan!

Att ge kan vara lika värdefullt som att få

Cecilia Tält vill sända ett stort tack till alla elever på vård –och omsorgsprogrammet i Mjölby, kollegor på Kungshögaskolan och alla runt omkring som gjort insamlingen möjlig.

Paketen som eleverna skänkte krävde två bilar att transportera.

Paketen som eleverna skänkte krävde två bilar att transportera. Foto: privat

Hon menar att arbetet kring paketinsamlingen är som en julklapp i sig, för "att ge kan vara lika värdefullt som att få".

– Att få ge, vara delaktig och visa att man bryr sig är viktigt för elever - det är det för oss alla - och det är viktigt för eleverna att det här är på riktigt och inte bara en påhittad uppgift!

Publicerad 08 December 2019 00:00