Lussebullen, lussekatten, saffranskusen eller julkusen. Kärt barn har många namn.

Lussebullen, lussekatten, saffranskusen eller julkusen. Kärt barn har många namn. Foto: Lotta Hofström

Här erbjuds vegansk, laktosfri och glutenfri lussefika

"Blivit ganska lätt att ta ett recept och byta ut ingredienserna"

VADSTENA.

Var tionde svensk är vegetarian eller vegan enligt Djurens rätt. Samtidigt är 1-2 procent glutenintoleranta och 4-10 procent av de vuxna laktosintoleranta, enligt Livsmedelsverket. När det kommer till lussefikat så erbjuder bagerier och konditorier i Östergötland glutenfria, laktosfria och veganska lussekatter och pepparkakor.

Av
Lotta Hofström

Bagarberget i Vadstena är en av konditorierna som erbjuder lussefika som passar de olika önskemålen. Det berättar ägaren Nathalie Bergström.

– Det har blivit ganska lätt att ta ett recept och byta ut ingredienserna. Det finns många olika glutenfria mjölsorter i dag, säger hon.

Samtidigt märker hon att allt fler, särskilt yngre, efterfrågar veganskt fikabröd.

– Det med veganskt har kommit mycket under året och det är också lättare att göra, säger hon.

I en undersökning, utförd av opinionsundersökningsföretaget Demoskop, på uppdrag av Djurens Rätt, väljer 17 procent av 15- till 24-åringarna vego.

På Bagarberget i Vadstena erbjuds gluten- och laktosfria samt veganska alternativ kring lucia.

På Bagarberget i Vadstena erbjuds gluten- och laktosfria samt veganska alternativ kring lucia. Foto: Lotta Hofström

Nathalie Bergström berättar att företag och privatpersoner köper mängder av pepparkakor och främst lussekatter kring lucia. Den här dagen ska Nathalie Bergström se till att ha färska gluten- och laktosfria samt veganska alternativ till både beställningarna och drop in-kunderna.

– Det är en liten grupp som är svår att tillgodose varje dag och då har vi fryst istället, säger hon.

Publicerad 08 December 2019 00:00