Eva Lundqvist Häll ägnar stor del av sin tid i dag åt att måla akvarell.

Eva Lundqvist Häll ägnar stor del av sin tid i dag åt att måla akvarell. Foto: Carolina Fransson

Eva var med när luciakronan tillverkades

Boxholms luciakrona är över 40 år gammal

BOXHOLM. På fredag är det lucia. Boxholms lucia har redan hunnit lussa på flera ställen. Kronan hon bär har lussat på hundratals ställen. Den har nämligen hängt med sedan mitten av 1970-talet.

Av
Carolina Fransson

När Eva Lundqvist Häll såg en bild på Boxholms lucia i Östgötatidningen kände hon igen kronan.

– Jag blev så glad. Det var en riktig nostalgitripp. Jag minns att det var vi på Guldsmedsskolan i Strålsnäs som gjorde den. Jag tror det var 1974 eller 1975. Sveriges juvelerare och guldsmedsförbund, som då drev skolan, ville ge kronan som gåva åt Boxholms kommun, säger hon.

Eva studerade då på Guldsmedsskolan, som startade 1962 och var en privat internatskola med riksintag. Det var hennes lärare på Guldsmedsskolan, Jan Johansson, som gjorde designen till kronan.

– Jag kommer i håg att kronan var tung. När Jan lödde den fick vi elever hjälpa till med det. Vi sågade också ut runda cirklar till kronan som vi kupade och högglanspolerade så att kronan skulle glänsa. Sen var skolan med under kröningen, minns hon.

– Det är kul att kronan finns kvar och att den lever vidare, liksom hantverksutbildningen. Vi fick ofta i uppdrag att tillverka saker, och så är det än i dag, fortsätter hon.

Luciakronan bärs i år av Julia Fridh.

Luciakronan bärs i år av Julia Fridh. Foto: Privat

1978 tog Mjölby kommun över driften av skolan och den blev då en del av Mjölby gymnasium- med gymnasieprogram och vuxenutbildning på Dackeskolan.

Efter studierna på Guldmedsskolan blev Eva guldsmedsslärare och arbetade under många år tillsammans med Jan Johansson som gick bort för ett par år sedan.

– Han var en superduktig guldsmed. Väldigt noggrann, säger hon.

I somras gjorde Eva sin sista arbetsdag på skolan och i dag ägnar hon mycket tid åt akvarellmålning, att umgås med nära och kära och att vara i stallet.

Publicerad 10 December 2019 15:38