Rektorn Anna Örtlund Frimodig säger att mer information till föräldrarna kommer att komma i dagarna.

Rektorn Anna Örtlund Frimodig säger att mer information till föräldrarna kommer att komma i dagarna. Foto: Lotta Hofström

Barnen på Vargstigens förskola omplaceras i augusti

Föräldern: "Dåligt med information om vad som kommer att hända"

BOXHOLM.

"Vargstigens förskola ska lägga ned vid terminsslutet. I augusti är det aktuellt med omplaceringar", säger rektorn Anna Örtlund Frimodig. Beslutet om nedläggningen togs på kommunfullmäktige i måndags.

Av
Lotta Hofström

Carolina Fransson.

Vargstigen är en populär förskola i ett villaområde i Boxholm. Här har 16 barn ett eget hus, egen tom och skogen in på knuten. Men på grund av att kommunen måste spara pengar ska förskolan stänga.

Många föräldrar är besvikna.

När det stod klart att Vargstigen var nedläggningshotad arrangerades en namninsamling som 480 personer skrev på. Flera föräldrar dök också upp på kommunfullmäktige i måndags, då beslutet fattades.

"Det här är en liten förskola som känns som en hemmamiljö. Det känns tråkigt att den försvinner", säger en förälder. Foto: Lotta Hofström

När vi besöker förskolan träffar vi en mamma som precis har lämnat sin son. Sonen står i ett fönster och vinkar. Hon har haft honom på Vargstigens förskola i ett år nu. Familjen har varit nöjda med förskolan och sonen har trivts bra.

– Det här är en liten förskola som känns som en hemmamiljö. Det känns tråkigt att den försvinner, säger hon.

– Vi har fått besked om att förskolan kommer att vara kvar till sommaren, men i övrigt har det varit dåligt med information om vad som kommer att hända, fortsätter hon.

Vargstigens förskola läggs ned vid terminsslutet i vår.

Vargstigens förskola läggs ned vid terminsslutet i vår. Foto: Lotta Hofström

Anna Örtlund Frimodig är rektor på Vargstigen. Hon säger att mer information till föräldrarna kommer snart.

– Beslutet togs i måndags den nionde december och i dagarna kommer information så att alla kan känna sig trygga. Vi håller på med information nu – det kommer inom väldigt kort tid, säger hon.

En annan förälder som vi talat med säger att det är tråkigt att "länets kanske bästa förskola" läggs ned och att föräldrar nu hoppas på någon form av privat drift.

Förskolehuset ägs av Boxholmshus.

– Och kommer antagligen att säljas, säger kommunstyrelsens ordförande Britt-Marie Johansson (S).

"Jag förstår faktiskt deras frustration till fullo, men vi lever i en bister verklighet. Men vi har en jättefin barnomsorg i Boxholm och det är inte långt mellan förskolorna", säger Britt-Marie Johansson (S). Foto: Lotta Hofström

Hon menar att det är svårt från kommunens håll att tackla föräldrarnas besvikelse.

– Jag förstår faktiskt deras frustration till fullo, men vi lever i en bister verklighet. Men vi har en jättefin barnomsorg i Boxholm och det är inte långt mellan förskolorna, säger hon.

På kommunfullmäktige i måndags föreslog Vänsterpartiets Irene Garperian (V) en skattehöjning med 50 öre. Men just nu är det ingen bra idé, enligt Britt-Marie Johansson.

– Först vill vi effektivisera så mycket vi kan innan höjer vi skatten, som kommer att kosta lika mycket för den med låg pension som för en höginkomsttagare - höjd skatt kan slå hårdare, säger hon.

Men så tillägger hon:

– Personligen så tror jag inte att någon kommun kommer att komma undan skattehöjning framöver, om vi inte får mer tillskott från regeringen – vilket jag hoppas på – ett bidrag som inte är riktat utan som vi själv får bestämma över, säger Britt-Marie Johansson.

Publicerad 11 December 2019 16:08