Kommunalrådet Peter Karlsson (M) anmälde sig för att bli blodgivare och fick därför fylla två små rör med blod. Han var varken nervös eller nålrädd, utan tyckte det hela gick lugnt till.

Kommunalrådet Peter Karlsson (M) anmälde sig för att bli blodgivare och fick därför fylla två små rör med blod. Han var varken nervös eller nålrädd, utan tyckte det hela gick lugnt till. Foto: Lotta Hofström

Här töms kommunalrådet på blod – för första gången

Peter Karlsson (M): "Göra en god sak"

VADSTENA.

När blodbussen besökte Rådhustorget passade kommunalrådet Peter Karlsson (M) på att anmäla sig för att bli blodgivare.

Av
Lotta Hofström

Han ligger kolugn på britsen, medan blodgivarsjuksköterska Kristine Petterson sticker in nålen.

– Det är faktiskt ganska avslappnande, säger kommunalrådet. Att få några minuter där man inte behöver tänka så mycket – nästan som yoga!

I samband med blodgivningen görs en provtagning av blodvärde, hur mycket järn som finns kroppen, hur blodkroppar ser ut samt om det finns smittsjukdomar som hiv, hepatit och syfilis.

I samband med blodgivningen görs en provtagning av blodvärde, hur mycket järn som finns kroppen, hur blodkroppar ser ut samt om det finns smittsjukdomar som hiv, hepatit och syfilis. Foto: Lotta Hofström

Inget för nålrädda.

Inget för nålrädda. Foto: Lotta Hofström

Som förstagångsgivare handlar det om två rör om 6 milliliter blod. En "mogen" blodgivare, som återkommande blodgivare kallas, töms på 4,5 deciliter blod vid varje tillfälle. Kvinnor kan ge blod var sextonde vecka, män var tolfte. Var sextonde vecka kommer blodbussen till Vadstena.

Peter Johansson är busschaufför och Kristine blodgivarsjuksköterska. Var 16:e vecka besöker de Vadstena.

Peter Johansson är busschaufför och Kristine blodgivarsjuksköterska. Var 16:e vecka besöker de Vadstena. Foto: Lotta Hofström

Det finns två blodbussar och denna, en 19 år gammal Scania, är ute fem gånger i veckan och besöker under året 46 platser i regionen. Bussen fungerar fint, berättar busschauffören Peter Johansson, men en ny buss är just nu under upphandling av åldersskäl.

Peter Johansson har arbetat på blodbussen i tre år och har över 30 års erfarenhet av att både köra buss och ge blod.

– Det är en samhällstjänst. Är man fullt frisk och kan ge så ska man försöka göra det, säger han.

– Men är man rädd för nålar ska man inte göra det. Blodgivning är inget tvång, säger Kristine Pettersson.

Hälsodeklaration är ett måste. Blodet testas sedan innan användning, så att det håller kvalitet och är fri från smittor.

Hälsodeklaration är ett måste. Blodet testas sedan innan användning, så att det håller kvalitet och är fri från smittor. Foto: Lotta Hofström

Blodet, som kan separeras i tre, håller inte hur länge som helst: röda blodkroppar håller sex veckor i kylskåp, trombocyterna håller en vecka och plasman två år i frysen.

Den som kan bör ge blod innan jul och i mellandagarna.

– Under semesterperioder som jul och sommar är det svårt att få tillräckligt med blod, säger Kristine Pettersson.

– I år är det extra ansträngt eftersom många av de röda dagarna infaller på vardagar. Det gör att blodgivare tar ledigt och att vår verksamhet inte har öppet lika många timmar under de veckorna för att få in det blod som behövs i samband med jul- och nyårshelgen, förklarar Enisa Deumic som är blodgivarsamordnare.

Det är ungefär lika många män som kvinnor som är blodgivare. För att ge blod måste man vara mellan 18 och 65 år och väga mer än 50 kilo, berättar Kristine Pettersson.

Det är ungefär lika många män som kvinnor som är blodgivare. För att ge blod måste man vara mellan 18 och 65 år och väga mer än 50 kilo, berättar Kristine Pettersson. Foto: Lotta Hofström

Besöket i blodbussen tar en kvart för en "mogen" blodgivare och en halvtimme för en ny. Kristine Pettersson uppmanar arbetsgivare att låta sin personal komma ifrån för att ge.

Kommunalrådet Peter Karlsson säger att han har förståelse för att det finns arbetsplatser där man inte kan komma ifrån och att det är okej.

– Det beror på arbetsuppgifter, säger han. Jag har ett jobb där man kan komma ifrån för att göra en god sak såhär!

Kommunalrådet efter att ha gett blod.

Kommunalrådet efter att ha gett blod. Foto: Lotta Hofström

Under blodbussens besök i Vadstena nyanmälde sig totalt tolv personer och tre gav blod.

Publicerad 11 December 2019 06:00