Emil Andersson tränar med framgångsrika Västers BTK.

Emil Andersson tränar med framgångsrika Västers BTK. Foto: Carolina Fransson

Emil Andersson

laddar inför Paralympics 2020

Efter ett brons och ett silver siktar Emil på guld

MOTALA.

Den 25 augusti- 26 september 2020 avgörs de Paralympiska sommarspelen i Tokyo. En av de tävlande är bordtennisspelaren Emil Andersson. Han har deltagit i Paralympics två gånger tidigare, och har då fått med sig ett brons och ett silver hem. Denna gång siktar han på guld.

Av
Carolina Fransson

Emil Andersson spelar i Västers BTK. Han bor i Örebro och cirka två gånger i veckan är han i Motala och tränar pingis i Motala sporthall med laget. Han har varit med sedan klubben började sin parasatsning för några år sedan.

– Jag spelade i Örebro innan jag började här. Daniel, som är ledare för vårt a-lag, hörde av sig till mig och frågade om jag var intresserad av att vara med i den parasatsning som motalaklubben skulle göra. Min klubb hade då åkt ut i den divisionen som jag spelade i och jag kände att det var läge att göra en nysatsning, få nya möjligheter, spela någon annanstans och träffa nya människor, säger han.

Emil Andersson har spelat bordtennis sedan han var sju år gammal. Sedan 15 års ålder har han satsat helhjärtat på sporten.

Emil Andersson har spelat bordtennis sedan han var sju år gammal. Sedan 15 års ålder har han satsat helhjärtat på sporten. Foto: Carolina Fransson

Nu är han inne på sin sjunde säsong med motalalaget och han, och klubben, har nått stora framgångar sedan dess.

Västers BTK gick förra säsongen upp en division och spelar nu i Superettan, den näst högsta serien. Av tre spelade matcher har de vunnit två och förlorat en.

– Vi är ett starkt lag och vår ambition är att försöka hålla oss kvar i divisionen och få alla att spela i laget. Vi är en sån bra förening. Alla är välkomna. Det är bra ledare och bra personer som är i klubben. Jag tror att det är därför som vi är så framgångsrika. Det är många eldsjälar i klubben, som vill att klubben ska gå framåt, säger han.

Ett brons och ett silver har Emil från tidigare Paralympics.

Ett brons och ett silver har Emil från tidigare Paralympics. Foto: Carolina Fransson

Det går snabbt för honom att pendla till Motala och att klubben spelar på en hög nivå är också bra för hans egen utveckling, säger han.

– Då får jag spela tuffa matcher. Det är en väldigt bra nivå på spelarna i serien och då blir det lättare att förbättra sig själv också, säger han.

Nästa hemmamatch är den 11 januari. Emil hoppas nå nya framgångar med laget i vår, och satsar samtidigt helhjärtat inför Paralympics i Tokyo. Han tränar på heltid nu i ett år. Det är ett måste, säger han, för att kunna vara med och fajtas om medaljerna i Paralympics. Hans största konkurrenter kommer från England, Ukraina och Kina.

Emil har tävlat i Paralympics två gånger tidigare. Han tog ett brons i London 2012 i singel och ett lagsilver i Rio 2016 med klubbkamraten Linus Karlsson.

– Jag siktar såklart på en medalj i Tokyo också. Det hade varit väldigt kul att kunna ta en medalj i sitt tredje paralympics, säger han.

Han hoppas mest på ett guld.

– Sedan mitt första Paralympics har jag fått mer erfarenhet och vet lite mer vad man ska göra i de här extra känsliga lägena i matcher, uppladdningar och förberedelser. Jag får ta med mig av min erfarenhet, så ska det nog kunna gå bra, säger han.

Emil Andersson

Född: 29 april 1993

Bor: I Örebro

Spelar i: Västers BTK

Meriter: Bronsmedalj i Paralympics i London 2012 och silvermedalj i Rio 2016. Ett EM-guld 2011.

Publicerad 12 December 2019 10:12