Birgitta Wigforss och några av de medverkande i nyårsrevyn; Naemi Gustavsson, Lou Gustavsson och Susanne Andersson.

Birgitta Wigforss och några av de medverkande i nyårsrevyn; Naemi Gustavsson, Lou Gustavsson och Susanne Andersson. Foto: Carolina Fransson

"Vi gör en neddykning i varje decennium"

Birgitta Wigforss om årets nyårsrevy

MJÖLBY. 2020 fyller Mjölby 100 år. I 2019 års nyårsrevy har Birgitta Wigforss tittat tillbaka på de gångna hundra åren- lokalt såväl som globalt.

Av
Carolina Fransson

Repetitionerna inför årets nyårsrevy, som heter Whats up Gittan, pågår för fullt. Ostkupan är platsen för föreställningarna de senaste åren, och också platsen för repetitionerna. Vi var där under ett repetitionstillfälle.

– Här i Ostkupan kan vi möta publiken som om det var hemma i vardagsrummet. Jag gillar den känslan, säger Birgitta Wigforss.

Under repetitionen inövades bland annat en scen där några svampar står och pratar med varandra och plötsligt får syn på Greta Thunberg.

Årets nyårsrevy innehåller ett i hopplock av vad som hänt i år, men också händelser som skett under olika årtionen från 1919 och framåt.

– Vi gör korta neddykningar för varje decennium. En händelse som vi tar upp, som skedde för hundra år sedan, var den kvinnliga rösträtten. Det var en jättestor grej som man kan dra paralleller till Me too i dag- att kvinnor fått en röst, säger Birgitta Wigforss som skrivit manuset.

Händelserna är sådana som de flesta känner till och revyn riktar sig till såväl unga som gamla. När det gäller de lokala händelserna som tas upp blir det bland annat lite om Wienerbageriet och om att kyrkan har ont om pengar, berättar hon. Lokala politiker är också med på ett hörn.

– Vi låter alltid någon politiker finnas med. I år låter vi socialdemokraternas Cecilia (Burenby) ha Hela Mjölby bakar med moderaternas Lars-Åke Pettersson. Bara detta möte tycker jag är vansinnigt kul. Vi är inte direkt ute efter att hoppa på någon, utan mer att skoja, säger hon.

För cirka 30 år sedan, när Birgitta Wigforss satte upp sin första nyårsrevy i Mjölby var publikintresset riktigt stort.

– I dag är det mycket annat som konkurrerar, men jag tycker vi har en trogen Mjölbypublik. Det är många gamla och ensamma som säger att; jag vet inte vad jag skulle göra i januari eller på nyårsafton om inte det här fanns, säger hon.

Innan hon skriver varje nyårsrevy sker brainstormingmöten med deltagarna i den.

– Ofta är det tv-program som vi, och även publiken, minns och har åsikter om. Hela Sverige bakar är ju ett sånt oerhört populärt program. Då måste vi ha med det och då blir det "Hela Mjölby bakar". Det som roar mig sen är att sätta in annat folk i det sammanhanget, säger hon.

Naemi Gustavsson är en av skådespelarna, och hon har varit med i nyårsrevyn i cirka 25 år.

– Det är jätteroligt. Jag mår så bra av att vara med i den. Efter en träning eller en föreställning har endorfinerna bara samlats och jag vet inte var jag ska göra av dem, säger hon.

Publicerad 13 December 2019 11:16