Kön ringlade sig lång till den lilla butiken vid mejeriet på sista produktionsdagen.

Kön ringlade sig lång till den lilla butiken vid mejeriet på sista produktionsdagen. Foto: Lotta Hofström

Sista dagen med osten: "En epok som går i graven"

Mejeret hade sin sista produktionsdag

BOXHOLM.

Klockan tre på onsdagsmorgonen inleddes sista produktionsdagen på mejeriet. Nu kommer ingen mer Boxholmsost att tillverkas på orten. Därmed är 130 år av osttradition över i Boxholm.

Av
Lotta Hofström

Carolina Fransson

Sista natten med gänget.

– Klockan ringde halv tre för sista gången imorse, säger Jonas Petterqvist som är fackligt ordförande i mejeriet.

Han och ett 20-tal andra berörs av nedläggningen, en fjärdedel har fått nytt jobb. Många har jobbat på mejeriet länge. Den som arbetat längst i över 40 år.

– Man kommer sakna gemenskapen, det nära samarbetet. Man har blivit som ett kompisgäng här. Men gruppen är ganska enig om att vi inte kommer sakna skiftgången. Och det är ett ganska slitit jobb, säger Jonas Petterqvist.

Att hitta ett motsvarande arbete i trakten kan bli svårt, tror han. Själv har han sökt flera olika jobb och utbildningar.

– Jag stänger inga dörrar. De flesta är ganska överens om att man kan ta chansen att göra något man drömt om nu!

"De flesta är ganska överens om att man kan ta chansen att göra något man drömt om nu", säger Jonas Petterqvist, facklig ordförande på mejeriet som nu flyttar sin verksamhet till Östersund. Foto: Lotta Hofström

Jonas Petterqvist lämnar mejeriet efter sista produktionsdagen. Nu återstår städning i lokalerna och en julfest med kollegorna. Sen väntar nya möjligheter.

Jonas Petterqvist lämnar mejeriet efter sista produktionsdagen. Nu återstår städning i lokalerna och en julfest med kollegorna. Sen väntar nya möjligheter. Foto: Lotta Hofström

Jonas Petterqvist berättar att han snappat upp i fikarummet att många av medarbetarna är ganska trötta på att prata om nedläggningen av osten.

– Folk är nyfikna: "Var ska du ta vägen nu?". Snart kanske tjatet är slut, sa någon här inne. Man får väldigt många frågor och blir påmind om det hela tiden, säger han.

Som stöd för medarbetarna har facket och a-kassan varit på plats på mejeriet i veckan, för att informera och diskutera lösningar för varje enskild person.

Kommunstyrelsens ordförande Britt-Marie Johansson (S) känner för medarbetarna. Att ett 20-tal blir av med jobben i Boxholm slår ganska hårt mot kommunen, menar hon.

– Det är som att 500 kulle bli arbetslösa i Linköping exempelvis, säger hon. En liten del av vår själ och hjärta försvinner, så hur känns det inte få för dem som jobbat där? Tjejerna och grabbarna är friska, starka och duktiga och har nog inga svårigheter att få jobb. Men vad det måste vara jättejobbigt att gå hem – många av dem har jobbat i många år.

Under hösten har frågor om vad som kommer att hända med den kända ostcisternen, som blivit ett landmärke för orten.

– Det är Arla som äger cisternen och kommunen som äger marken, men den kommer vi inte att vara intresserade av, men jag vet inte vad Arla tänker, säger hon och syftar på cisternens dåliga skick.

Samtidigt hoppas Britt-Marie Johansson likt många andra att osttillverkning i någon form kan fortsätta att finnas i Boxholm, som ju är så förknippad med ost.

– Än har vi inte gett upp upp hoppet.

Nu flyttar Arla produktionen av ost till Östersund.

Nu flyttar Arla produktionen av ost till Östersund. Foto: Lotta Hofström

Tomas Palmkvist är produktionschef på mejeriet som nu stänger.

Tomas Palmkvist är produktionschef på mejeriet som nu stänger. Foto: Lotta Hofström

1890 anlades första mejerierna vid Boxholms bruk – och nu kommer ingen mer Boxholmsost att produceras på orten. Medarbetarna arbetar sina sista dagar. Och till och med fredag håller den lilla butiken öppet för besökarna.

Anna Hoff har arbetat i butiken under många år. Vad hon ska göra nu vet hon inte ännu. Att hon arbetat på just Boxholms ost har betytt lika mycket för henne som att hon haft ett butiksarbete. Hon har nu lite funderingar på att vidareutbilda sig till något annat.

– Det känns på ett sätt skönt att få ett avslut på det här. Det har varit ett tufft år, och särskilt hösten som man sett som en sista etapp. Nu får man gå vidare, säger hon.

Under veckan har kön av kunder ringlat lång utanför butiken, berättar hon.

– Jag har fått ta in två extra medarbetare. Under tisdagen hade vi över 700 kunder här på tre och en halv timme. Kön sträckte sig ända till brandstationen. Vanligtvis har vi kanske 50 kunder under den tiden, berättar hon.

Det är en epok som går i graven

Lars-Gunnar Andrén hade kommit till butiken för att köpa sin sista ostbit tillsammans med systern Annelen Andrén. De hade rest hit från Tranås.

– Det är en epok som går i graven, säger Lars-Gunnar Andrén.

– Det blir inte samma sak att köpa osten på Ica. Jag hoppas det går i konkurs, säger Annelen Andrén.

Publicerad 15 December 2019 15:07