Genrebild.

Genrebild. Foto: Adobe Stock

I Ödeshögs kommun höjs skatten mest i landet

Från och med 2020 betalas 34,15 procent i skatt

ÖDESHÖG.

Ödeshögs kommun höjer kommunalskatten med en krona år 2020. Samtidigt höjs regionskatten i Östergötland med 85 öre.

Av
Lotta Hofström

Därmed är Ödeshög den kommunen i landet som får högst skattehöjning. Från och med nästa år betalar ödeshögsborna 34,15 procent i skatt.

– Att höja skatten är inget man gör lättvindigt, men läget i kommunerna är tufft med stora utmaningar. Samtidig som vi höjer skatten effektiviserar och sparar vi också i våra verksamheter. Vi vill stå väl rustade för framtiden, säger Ödeshögs kommunalråd Annicki Oscarsson (KD) till SVT.

LÄS MER: Därför höjer Ödeshög kommunalskatten

Kommunala skattesatsen höjs i 61 svenska kommuner nästa år. I genomsnitt höjs den totala skattesatsen till 32,28 procent jämfört med 32,19 i år. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Vad gäller skattesatsen regionalt så toppar Östergötland i Sverige med höjningen på 85 öre.

LÄS MER: Ödeshög och Mjölby krokar arm

Fakta

Den totala kommunala skattesatsen består av skattesats för kommuner och regioner. Den genomsnittliga skattesatsen för hela landet beräknas genom att väga den totala kommunala skattesatsen med skatteunderlaget i respektive kommun.

De skattesatser som redovisas fick Skatteverket in senast 30 november 2019. Skattesatser som eventuellt rapporteras in efter detta datum ligger inte till grund för denna beräkning.

Källa: SCB

Publicerad 18 December 2019 12:42