Barn och vuxna har vaccinerats efter ett utbrott av hepatit A på skola i Mjölby.

Barn och vuxna har vaccinerats efter ett utbrott av hepatit A på skola i Mjölby. Foto: Adobe Stock

Massvaccinering efter larm om hepatit A i Mjölby

Experten: "Bara att hålla tummarna för att smittan inte sprids"

MJÖLBY.

Vuxna och barn med koppling till Egebyskolan vaccinerades mot hepatit A – gulsot – veckan före jul. Orsaken var att ett barn från skolan fått diagnosen på vårdcentralen.

Av
Lotta Hofström

Minst nio vuxna och barn med koppling till skolan har smittats, rapporterar P4 Östergötland, och 270 personer vaccinerades totalt.

Också barn och vuxna på närliggande Prästgårdslidens förskola, där massvaccinering av barn, personal och föräldrar ägde rum efter gulsotslarm förra året, fick spruta med vaccin. Sedan förra året har nya barn tillkommit, samtidigt som vissa inte tagit den andra sprutan. Vissa barn från Prästgårdsliden har sedan fjolårets gulsotsutbrott börjat i förskoleklass på Egebygskolan, rapporterar Corren.

Under massvaccineringarna har vissa tackat nej till vaccination och andra har inte kunnat medverka, enligt tidningen. De kan få vaccination på vårdcentralen.

Handhygienen är avgörande för att inte smitta hepatit A vidare. Viruset smittar via avföring, mat och vatten. Inkubationstiden - tiden mellan smittotillfället och tidpunkten då sjukdomen bryter ut - är två till sex veckor. Det innebär att det är först i början av februari som faran på Egebyskolan kan blåsas över, enligt tidningen.

– Men nu har vi julen framför oss och barnfamiljerna får besök av släkt och vänner från olika delar av landet, eller åker själva iväg, sade smittskyddsläkaren vid region Östergötland Britt Åkerlind till tidningen före jul.

– Det är bara att hålla tummarna för att smittan inte sprids.

Hepatit A – råd till smittade:

Hepatit A, eller gulsot, är en inflammation i levern som orsakas av ett virus. Sjukdomen går vanligtvis över av sig själv, men den drabbade kan vara trött under flera månader. Hepatit A smittar oftast genom mat och dryck.

Symtom på hepatit A är bland annat feber, illamående och gulfärgad hud.

Hepatit A är en så kallad allmänfarlig sjukdom som är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Hepatit A är ovanlig i Sverige. Ungefär 100 personer får hepatit A varje år och hälften av dem smittas utomlands.

  • Tvätta händerna noga efter varje toalettbesök och före varje måltid.
  • Använd egen tvål och gärna handsprit.
  • Använd egen handduk eller engångshanddukar.
  • Duscha i stället för att bada i badkar. Bada inte i bubbelpool eller bassänger.
  • Laga inte mat åt andra och rör inte andras mat.
  • Tänk på att smittan kan överföras vid nära kroppskontakt.
  • Tvätta händerna efter att du bytt blöja på ett barn som har smittan. Tvätta även skötbordet med handsprit. Lägg den använda blöjan i en plastpåse som du knyter ihop innan du slänger den.
  • Du är skyldig att komma på de vårdbesök och de provtagningar som du blir kallad till.

Källa: 1177

Publicerad 18 December 2019 11:34