Sedan 2007 tilldelas priset Bästa tillväxt till den kommun i varje län där företagen har bäst tillväxt. Här är Mjölby kommuns kurva. Mjölby har bäst tillväxt i Östergötlands län.

Sedan 2007 tilldelas priset Bästa tillväxt till den kommun i varje län där företagen har bäst tillväxt. Här är Mjölby kommuns kurva. Mjölby har bäst tillväxt i Östergötlands län. Foto: Syna kreditupplysning & marknadsinformation

Mjölby har högsta tillväxten i länet

Burenby (S): "En riktigt fin julklapp till alla Mjölbybor"

MJÖLBY.

Kommunen har högsta tillväxten i Östergötlands län 2019 – och tilldelas därför priset Bästa tillväxt av ett kreditupplysningsföretag. På andra plats kommer Norrköping och på tredje Motala.

Av
Lotta Hofström

I ett pressmeddelande meddelar kommunen att priset, som premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet, går till Mjölby. Syna tilldelar utmärkelsen Bästa tillväxt till kommuner som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning samt går med vinst. En vinnare utses i varje län, utifrån företagens bokslut.

– Det är fantastiskt roligt att det går så bra för näringslivet i Mjölby kommun. Företagarna skapar jobb och välfärd och därför är utmärkelsen Bästa Tillväxt en riktigt fin julklapp till alla Mjölbybor, säger kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S) i pressmeddelandet.

I en intervju med Syna berättar näringslivschefen Torbjörn Sjögren om Mjölby och kommunens näringsliv.

– Det första är att vi har många duktiga företagare i kommunen och att det finns en bra mix mellan stora företag och mindre. Det andra är att vi har bra kommunikationer. Och det tredje är att vi har politiker som är mycket engagerade i näringslivsfrågor, säger han och tillägger:

– Det senaste ska inte underskattas. Oavsett politisk färg finns det en förståelse för näringslivets behov och ett intresse för att skapa gynnsamma förutsättningar som stimulerar de företag som redan finns här att växa, men också lockar till nyetableringar.

Bästa Tillväxt 2019

Tre värden mäts:

- Andelen företag som har en omsättningsökning över fem procent mellan de två senaste årsredovisningarna.

- Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.

- Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Av dessa tal skapas ett tillväxtindex som används för att jämföra kommunerna.

Östergötlands län

1. Mjölby

2. Norrköping

3. Motala

4. Ödeshög

5. Linköping

6. Finspång

7. Boxholm

8. Kinda

9. Åtvidaberg

10. Söderköping

11. Vadstena

12. Valdemarsvik

13. Ydre

Källa: Syna

Publicerad 18 December 2019 10:10