Sigvardskakan kom till i samband med Tsunamikatastrofen för femton år sedan. Anneli skänkte två kronor per såld kaka till behövande.

Sigvardskakan kom till i samband med Tsunamikatastrofen för femton år sedan. Anneli skänkte två kronor per såld kaka till behövande. Foto: Lotta Hofström

Anneli skapade Ödeshögsbornas favoritbakverk

Kom till i samband med Tsunamikatastrofen: "Vi ville bidra med någonting"

ÖDESHÖG.

Anneli Johansson på Lysings konditori i Ödeshög skapade en kaka i samband med Tsunamikatastrofen på annandag jul 2004. Bakverket döptes till Sigvardskakan – och två kronor per kaka gick till välgörande ändamål.

Av
Lotta Hofström

Femton år senare är Sigvardskakan ännu högt älskad av kunderna.

– Jag jobbade när flodvågskatastrofen hade hänt. Man kände sig maktlös och kunde inget göra och man matades med nyheterna. Vi ville bidra med någonting, berättar Anneli.

Planen var att skänka två kronor per sålt bakverk till de behövande i länderna vid Indiska oceanen, men Anneli ville inte ta ett bakverk som redan fanns till försäljning. Så hon brainstormade och skapade en kaka utifrån vad som fanns att tillgå på konditoriet.

– Som av en slump hade jag gjort biskvier dagen innan och då får man äggulor över, säger hon.

Glutenintoleranta Anneli Johansson på Lysings konditori skapade kakan för femton år sedan. Men det skulle dröja många år innan hon kunde smaka den själv för första gången.

Glutenintoleranta Anneli Johansson på Lysings konditori skapade kakan för femton år sedan. Men det skulle dröja många år innan hon kunde smaka den själv för första gången. Foto: Lotta Hofström

Annelis kaka fick därmed en kräm på äggula. Men själv kunde hon inte smaka kakan, eftersom hon är glutenintolerant och den innehåller smördeg.

Men i butiken sålde den som smör.

– Kunderna sa "Gud, vad god den var" och "Jag köper med några hem". Efter ett par veckor när vi slutade med kakan så märkte man att kunderna frågade efter den, och då bakade vi den igen och sedan dess finns den kvar. Den blev jättepopulär!, säger Anneli.

Men det skulle dröja många år innan hon kunde smaka den själv för första gången. 2017 byggde Lysings ett glutenfritt bageri och året därpå testade hon att göra Sigvardskakan glutenfri.

– Den var jättegod, säger hon och berättar att dottern, som också är glutenintolerant, åt upp 16 sigvardskakor på två dygn när den gick att få glutenfri.

– Sigvardskakan är vår storsäljare. När man väl har smakat den så brukar man vilja ha den igen!

Namnet på kakan kom till eftersom krämen på äggula kallas Sigvardskräm.

Sigvardskakan

Smördeg

Mandelfyllning på mandelmassa, ägg och florsocker

Efter gräddning tillsätts en kräm på äggula, grädde, socker och smör

Tsunamikatastrofen

26 december 2004 inträffade det tredje kraftigaste uppmätta jordskalvet någonsin i Indiska oceanen.

En tsunami drog in över stränder och städer. Över 200 000 människor dog och över tre miljoner skadades i den enorma flodvågen.

543 svenskar dog och 1500 skadades, enligt Statens offentliga utredningar.

Källa: Expressen

Publicerad 26 December 2019 00:00