Så här får det inte se ut.

Så här får det inte se ut. Foto: Adobe Stock

Här kan du kasta julgranen

"Men vi vill bara ha granar av trä utan fötter eller pynt"

JULEN.

På måndag är det tjugondedag Knut, då julgranen enligt traditionen ska ut. Julgransplundring med sång och dans eller ej – i början av januari sjunger det allt mer barrande trädet på sista versen. Granen måste slängas. Men var?

Av
Lotta Hofström

Julgranen räknas som grovsopor och får inte slängas i sopkorgen därhemma.

– Nej, utan det är till för brännbara sopor och matavfall. Granen ska sorteras på återvinningen, säger Dennis Allvin som är VA-/renhållningschef vid Boxholms kommun.

Soporna eldas upp, till skillnad från ris och träd som tack vare återvinningscentralen blir planeringsjord eller träflis.

– Det är onödig energi som går åt för att elda upp folks granar om man tänker miljötänk, fortsätter Dennis Allvin.

I Boxholm ska granarna lämnas på återvinningscentralen på Frebyvägen. I Vadstena kan man antingen slänga julgranen på återvinningscentralen vid fjärrvärmeverket eller invänta den kommunala granhämtningen, då julgranen hämtas med sopbil vid tomtgänsen. Schema över granhämtningen finns i kommunens miljöalmanacka som kommer i brevlådan. I Ödeshög gäller Orrnäs återvinningscentral, där man slänger ris.

I Mjölby ska granen slängas på Hulje återvinningscentral eller på ristipparna i vid Bleckhemsvägen i Mantorp, på Axstadsvägen i Skänninge och på gamla idrottsplatsen i Väderstad.

– Men vi vill bara ha granar av trä utan fötter eller pynt, säger Per Andersson som är driftchef över avfall i Mjölby kommun.

Den som frestas till att slänga sin julgran på annans tomt, mark eller i stadsmiljö gör sig skyldig till nedskräpning vilket är ett brott som kan ge böter.

Men polisen i västra Östergötland har historiskt sett inte haft problem med några julgransbrottslingar.

– Vi har ingen statistik på det och vi har inte upplevt som ett problem tidigare år, och de flesta människor sköter det här, säger förundersökningsledare Andreas Eriksson vid polisen i Motala.

Sista versen av ”Raska fötter springa tripp, tripp, tripp” av Sigrid Sköldberg-Pettersson och Emmy Köhler skildrar julgransplundringen på tjugondag Knut då julen dansas ut:

Snart är glada julen slut, slut, slut

Julegranen bäres ut, ut, ut.

Men till nästa år igen

Kommer han vår gamle vän,

Ty det har han lovat.

Publicerad 06 January 2020 11:09