Mjölby kommun varnar för falska rörmokare som vill göra hembesök för rensning av avlopp eller rör.

Mjölby kommun varnar för falska rörmokare som vill göra hembesök för rensning av avlopp eller rör. Foto: Lotta Hofström

Kommunen varnar för falska rörmokare

"De riktar in sig på äldre människor"

MJÖLBY.

Invånare i Mjölby kommun får samtal från falska rörmokare – som utger sig för att ringa på uppdrag av kommunen. Bedragarna vill göra hembesök med kort varsel. "De riktar in sig på äldre människor", säger kommunens VA- och avfallschef Lars Edenhofer.

Av
Lotta Hofström

Lurendrejarna, som ringer från 010-nummer, uppger olika namn på företag som ska utföra rensning av avlopp och rör i fastigheter. Ett av de de falska företagsnamnen som använts är VVS & Sanitet.

– Något som är genomgående för de oseriösa är att de har väldigt kort varsel; de vill komma samma dag eller dagen därpå, säger Lars Edenhofer.

Han berättar att kommunen dels inte utför den typen av underhåll i bostäder samt, vid eventuellt annat hembesök, har betydligt längre framförhållning.

– Vi brukar nästan alltid köra med brev i första läget och sedan följa upp med telefonsamtal, säger han.

– Jag pratade med en dam förra veckan och då ville de komma på en röd dag och det gör aldrig kommunen, fortsätter han.

På tisdagen lade kommunen ut en varning för bedragarna på sin hemsida samt i sociala medier.

– Jag rekommenderar att polisanmäla, säger Lars Edenhofer.

Polisens presstalesperson Björn Örberg håller med.

– Absolut, ring till oss. Vi har ett stort behov av att sådana här händelser anmäls för att kunna kartlägga hur de här människorna rör sig, säger han.

Polisen har tidigare varnat för telefonbedrägerier mot i synnerhet äldre personer. För att kunna sätta stopp för bedragarna behöver polisen uppgifter som registreringsnummer på eventuella fordon och signalement på personerna.

– Generellt sätt kan man säga att bedragare som vill komma åt pengar, oftast från äldre personer, ändrar sina metoder hela tiden. Ett tag var det vanligt att man ringde och sade sig ringa från en bank, och att man övertalade den uppringde att lämna uppgifter, och det kan också vara att bedragaren måste komma in för att se att brandvarnarna fungerar eller för att kontrollera element. Ibland sker bedrägeriet på telefonen eller så ringer man innan för att göra ett hembesök av något slag, säger han.

Den som får samtal om hembesök utan att ha beställt en tjänst, som till exempel hjälp med rör och avlopp, bör alltid dubbelkolla med sin hyresvärd.

– Man bör ringa tillbaka på ett nummer man själv har koll på. Ring din hyresvärd på ett officiellt nummer, och inte ett nummer som den här personen uppgett, för att kontrollera att det ligger till på det sättet, säger Björn Örberg.

Publicerad 07 January 2020 17:43