Anna-Maj Sörensson med Mjölbys maskotar på julgransplundringen.

Anna-Maj Sörensson med Mjölbys maskotar på julgransplundringen. Foto: Lotta Hofström

Julgransplundring i gallerian – nu har maskotarna fått sina namn

Det ska Mjölbys elefant och lejon heta

MJÖLBY.

På lördagen arrangerade Växtkraft i Mjölby kommun och Östgötatidningen en julgransplundring i Kvarnen. Men någon gran varken dansades kring eller kastades ut. Istället kunde besökare till gallerian vinna priser – om de visade upp kvitto!

Av
Lotta Hofström

Nu är glada julen slut, slut, slut. Men shopping i gallerian pågår året runt, runt, runt. Den som visade upp ett eller flera kvitton på att ha handlat i Mjölby kommun kunde på lördagen få kasta bollar och vinna priser. De finaste priserna kom ur smällkarameller, som Helena Nyberg från Växtkraft slet itu.

– Julgransplundringen har vi för att stimulera den lokala handeln. Växtkraft har en aktivitet i månaden, men i vanliga fall har vi ingen aktivitet i januari, säger hon.

Vinnare! Pietros Tewelde med barnen Soliyana och Yoel.

Vinnare! Pietros Tewelde med barnen Soliyana och Yoel. Foto: Lotta Hofström

Vad gömmer sig i smällkaramellen? Alvin Janehed tog sig en titt.

Vad gömmer sig i smällkaramellen? Alvin Janehed tog sig en titt. Foto: Lotta Hofström

Helena Nyberg är centrum- och projektledare i Växtkraft i Mjölby kommun som verkar för den lokala handeln. På julgransplundringen visade hon hur man pysslar en smällkaramell.

Helena Nyberg är centrum- och projektledare i Växtkraft i Mjölby kommun som verkar för den lokala handeln. På julgransplundringen visade hon hur man pysslar en smällkaramell. Foto: Lotta Hofström

Intresset för julgransplundringen var stort bland besökarna.

– Det är positivt, absolut! Det är roligt att det händer lite. Man kan ta med barnbarnen, och det är så roligt att det är lite för barnen också, säger galleriabesökaren Anett Äjlén.

LÄS MER: Landshövdingen till Mjölby

Något som drog barnen till julgransplundringen var, utöver bollkastandet, de två maskotarna. Sedan ett par veckor har invånare i Mjölby kommun fått komma med förslag på namn åt maskotarna, som är ett lejon och en elefant.

– Mjölle, Mölle, Bysan, Julle och Lelle elefant och Kvarna är förslag på namn, berättar Helena Nyberg som är centrum- och projektledare.

Under senaste veckorna har en namntävling om vad Mjölbys maskotar pågått. Nu är det klart att de heter Hjulle och Mjölle.

Under senaste veckorna har en namntävling om vad Mjölbys maskotar pågått. Nu är det klart att de heter Hjulle och Mjölle. Lotta Hofström

Maskotarna, som ännu inte hade ett namn på lördagsförmiddagen, kramade barnen.

Maskotarna, som ännu inte hade ett namn på lördagsförmiddagen, kramade barnen. Foto: Lotta Hofström

Kram! Molly Larsson var nöjd i den mjuka famnen.

Kram! Molly Larsson var nöjd i den mjuka famnen. Foto: Lotta Hofström

Snabel, Kung och Fant, Super-bojaboja och Super-lejon samt Fante och Leo är andra namnförslag som dykt upp på såväl Östgötatidningens som Mjölby Citys sociala medier.

– Vi sa Fante och Leo men Fanta är bättre för då är det en kille och tjej, konstaterar Maria Unom som kom till julgransplundringen i Galleria Kvarnen med sonen Aaron Wahlström.

På lördagseftermiddagen avslöjades namnen på maskotarna. Lejonet heter nu Mjölle och elefanten Hjulle.

Växtkraft i Mjölby kommun bildades våren 2019 och är en hopslagning av olika företagarföreningar i kommunen.

I Galleria Kvarnen i Mjölby arrangerades en julgransplundring.

I Galleria Kvarnen i Mjölby arrangerades en julgransplundring. "Det är ett samarrangemang mellan Växtkraft i Mjölby kommun och Östgötatidningen", berättar Helena Nyberg som är centrum- och projektledare i Växtkraft. Foto: Lotta Hofström

Här i gallerian i Mjölby hölls julgransplundringen.

Här i gallerian i Mjölby hölls julgransplundringen. Foto: Lotta Hofström

Publicerad 11 January 2020 14:52