Shamm Salih är 16 år, svensk-kurdisk debattör och går på gymnasiet. Hon har själv förlorat en närstående på grund av gatuvåld. Foto: Privat

Shamm Salih är 16 år, svensk-kurdisk debattör och går på gymnasiet. Hon har själv förlorat en närstående på grund av gatuvåld. Foto: Privat

Morden i förorten:

"Vem bryr sig om oss?"

Vad tycker du?

DEBATT. I januari sköts 16-åriga Ahmed Obaid till döds vid en busstation i Rosengård, Malmö. Under de senaste åren har flera unga män i Malmö fallit offer för gatuvåldet som eskalerar allt för ofta på våra på gator. I Malmö har det skett omkring 50 skjutningar sedan bara året 2011.

Fredagen den 12 januari samlades tusentals människor i Rosengård för att hedra den 16-åriga pojken Ahmed Obaid som sköts till döds vid en busstation i Rosengård. De senaste åren har de vart fullt med sådana notiser. Marley,19, Aiman 20, Robin 16. De är offer, de är någons bror, vän, elev och son, som alla, inte bara föräldrarna, har ett ansvar för.

Men vem bryr sig om oss barn i förorten? Varför gör ni inget åt gatuvåldet som eskalerar allt för ofta i våra trakter! Vi vill också vara en del av samhället; inte känna oss som djur i bur.

Nej, vi älskar inte utanförskapet och gatuvåldet.Precis som alla andra vill vi leva i frihet och trygghet. Vi vill vara en del av de vackra Sverige. Vi vill bygga upp ett tryggt och säkert samhälle för alla. Vi vill att Sverige ska satsa på oss och sluta vända oss ryggen emot.

Men så ser verkligheten inte ut i dagsläget. Istället har Malmös trakter växt upp med en stor frustration och rädsla. Ingen vågar knappt gå ut längre efter att den 16-åriga Ahmed Obaid skjutits till döds på en busstation i Rosengård på väg hemåt från träningen.

Jag förstår helt ärligt talat inte varför våra politiker inte tar oss på allvar,de räcker inte med att bara rusta upp förorterna och att enbart se polisiära insatser som en enda lösning. Utan politikerna måste också bygga upp de förtroendet för ett demokratiskt & bättre samhälle.

De är unga människor med drömmar,hopp och planer inför en god framtid. Vad behöver vi mer göra för att få Politiker och samhället vakna till? Hur många offers liv behöver tas för att ni ska vakna upp och ta våra liv på allvar?

Vi älskar inte otryggheten, gatuvåldet, dödsskjutningarna, brotten och kriminaliteten, vi vill som alla andra kunna få leva i trygghet, ha tro på framtiden och hopp om ett långt säkert liv. Vi kräver om att få vara en del av samhället, ett samhälle som inte ens vill ha oss. Sluta se ner på oss media, och börja se oss som en del av de vackra Sverige istället.

Detta är inte ett problem för vissa områden. Det är ett problem för hela Europa. Och vi,tillsammans,som land, måste stå upp mot gatuvåldet som eskalerar allt för ofta på våra gator.

De är dags att de ansvariga myndigheterna,tjänstemännen,och politikerna ställs till svars och gemensamt med oss börjar kämpa emot gatuvåldet.

Shamm Salih

Vad tycker du? Kommentera nedan!

Publicerad 11 March 2017 05:00