Ester Wallgård, Hjalmar Hellström och Melker Marzbach är alla skådespelare i ”En Midsommarnattsdröm som kan ses i Vadstena i veckan.
FOTO: PERNILLA ALSÉN

Ester Wallgård, Hjalmar Hellström och Melker Marzbach är alla skådespelare i ”En Midsommarnattsdröm som kan ses i Vadstena i veckan. FOTO: PERNILLA ALSÉN

En teaterdröm för ung och gammal

Av
Pernilla Alsen

Pernilla Alsen

VADSTENA. I helgen och under nästa vecka kan man se klassikern ”En Midsommarnattsdröm” i Vadstena. Shakespearepjäsen framförs av Vadstena Unga Teater, en ensemble med både barn och vuxna.

Premiären är på söndag och även på måndag och tisdag kan man se Vadstena Unga teater spela ”En Midsommarnattsdröm” på samlingssalen Arkens scen på Vadstena folkhögskola. Ensemblen består av ett 20-tal, både barn och vuxna.

Två sista chanserna

Nästa helg, lördag och söndag, ges de två sista föreställningarna, då på Gamla Teatern.
– Det blir som en liten Vadstenaturné, ler 11-åriga Hjalmar Hellström som är en av skådespelarna.
Han och kollegorna Melker Marzbach, 12, och Ester Wallgård, 11, möter upp någon vecka innan premiären på just Gamla Teatern.Den unga trion har varit med i gruppen Vadstena Unga Teater sedan den startade för ett par år sedan och var alla tre med förra året när ”Folk och rövare i Kamomilla stad” sattes upp.
– Jag tycker att det är jättekul med teater och skulle jättegärna bli skådespelare när jag blir äldre. Jag är en riktig teaterapa, säger Melker.
Det roligaste är att agera, tycker han. Ester och Hjalmar håller med, de tycker teatern är det bästa fritidsintresse man kan ha.
– Jag tycker bäst om att spela ut och få överdriva, säger Ester som har den framträdande rollen som Puck i pjäsen.
Hon, Hjalmar och Melker tycker att det svåra med teater ibland kan vara att komma ihåg allt, att agera på rätt sätt samtidigt som man ska minnas sina repliker.

– Jag är en riktig teaterapa, säger Melker Marzbach (t.h.). Ester Wallgård Hjalmar Hellström också, verkar det som. Foto: Pernilla Alsén

– Jag är en riktig teaterapa, säger Melker Marzbach (t.h.). Ester Wallgård Hjalmar Hellström också, verkar det som. Foto: Pernilla Alsén

Hjalmar tipsar

Men Hjalmar har ett lite tips om man kör fast.
– Om det är några repliker du tror att du inte kan, släpp manus ändå. Man kan ofta mycket mer än man tror, säger han.
Efter att ha förberett och repeterat omkring ett halvår känns det nu lite nervöst att framträda inför publik, tycker de unga skådespelarna, men mest roligt, enas de om. När Melker får frågan vad som är det bästa med att de nu är framme vid målet med detta teaterprojekt svarar han direkt.
– Att få veta vad vi ska spela nästa gång, säger han och sneglar bort mot regissören Martin Hellström.
Om nästkommande uppsättning säger Hellström inget om, men den stundande beskriver han som en familjeföreställning.
– Ja, den passar både barn och vuxna. Det är en saga med mycket kostym och mask, säger Hellström.

"En Midsommarnattsdröm"

En pjäs av William Shakespeare, skriven på 1590-talet.
Handlar om kärlek, avundsjuka och sorg. Kända karaktärer i pjäsen är bland andra Puck, Oberon, Titania, Hermia och Lysander.

Publicerad 02 October 2014 11:10