Eva Davidsson och Ann-Helen Karlsson är mycket positiva till att de nu får yrkeskläder.

Eva Davidsson och Ann-Helen Karlsson är mycket positiva till att de nu får yrkeskläder.

Förskolapersonal får arbetskläder

Av
Carolina Fransson

MOTALA. Förskolepersonalen i Motala kommun kommer inom kort att bära yrkeskläder för inne- och utomhusbruk. Anledningen är främst att minska smittspridningen och öka statusen för yrket.

Beslutet om yrkeskläder i förskolan fattades av bildningsnämnden i Motala i december 2015. En arbetsgrupp har sedan tagit fram ett klädpaket bestående av två par byxor, ett par kortbyxor, två kortärmade tröjor, två långärmade tröjor, en luvtröja, överdragsbyxor och en jacka. Valfriheten är stor. Byxorna finns till exempel i en hantverksmodell med många fickor på och i en vanlig arbetsbyxmodell. Tre-i-ett-jackan är praktisk och kan användas under alla årstider på året.

Arbetskläderna används, förvaras och tvättas på förskolan. På så vis är tanken att eventuell smitta ska stanna på ett ställe och att sjukfrånvaron därmed ska minska.
Långtidsvikarier får egna kläder, som de lämnar kvar om de slutar, och korttidsvikarier får låna klädpaket.

Ett annat skäl till beslutet är en ökad status för yrket.
– Det ger ett professionellt intryck när alla bär gemensamma kläder och det blir en samhörighetskänsla. Ur ett jämställdhetsperspektiv är det också viktigt då det här är en yrkeskategori där det inte varit självklart med yrkeskläder, säger Yvonne Larsen, verksamhetschef för förskolorna i Motala.

Den här veckan och förra fick pedagogerna prova ut kläderna. Ann-Helen Karlsson och Eva Davidsson har arbetat inom förskolan i cirka 30 år.
– Jag tycker att det här är jättepositivt. Det blir mycket slitage på egna kläder och det slipper vi nu, säger Ann-Helen Karlsson, som arbetar som barnskötare på Skogsgläntans förskola i Motala.

– Ofta kan det vara så att något barn viftar till med något eller att man på andra sätt får någon fläck. Nu behöver man inte oroa sig för det, säger Eva Davidsson, förskollärare på samma förskola.


Publicerad 11 November 2016 11:00