Anneli Johansson är bagare, expert på glutenfritt bröd. Dottern Ida Jacobsén sköter försäljningen från brödbilen.

Anneli Johansson är bagare, expert på glutenfritt bröd. Dottern Ida Jacobsén sköter försäljningen från brödbilen.

Glassbilen som blev en brödbil

Den nya verksamheten går redan som tåget

Av
Pernilla Alsen

Pernilla Alsen

ÖDESHÖG. Efter flera år av brödförsäljning hemma i Ödeshög var det dags att utöka verksamheten, tyckte Anneli Johansson på Lysing konditori. Nu säljs det glutenfria brödet även på bortaplan.
Affärsidén kläcktes så sent som i november förra året, sen gick det fort. En glassbil köptes in och gjordes om till brödbil och nu har Ida Jacobsén fullt upp med att hinna runt till alla orter som vill ha besök av frysbilen som är fylld med bakverk för glutenintolleranta.

Stor kunskap krävs

Anneli Johansson har drivit Lysings konditori i 15 år och de senaste 5 åren har hon specialiserat sig på bröd utan gluten.
– Bara för man är glutenallergiker ska man inte behöva äta bröd av dålig kvalitet, slår Anneli fast.
Det har länge varit en allmän sanning att det ”inte går” att baka ett gott, vanligt bröd utan gluten. Men det stämmer inte, menar Anneli och dottern Ida som tycker att det är både synd och onödigt utbudet på goda glutenfria bakverk är så begränsat.
– Okunskapen är väldigt stor och det krävs mycket kunskap för att ha en säker produktion, säger Anneli som har ett ”glutenfritt” rum i bageriet och utvalda dagar då de bara bakar utan gluten. Allt för att minimera risken för spridning genom exempelvis mjölskopor och annan bakutrustning.

Magnus Jönsson har åkt till Ödeshög från Motala för att köpa glutenfria bakverk till dottern.

Magnus Jönsson har åkt till Ödeshög från Motala för att köpa glutenfria bakverk till dottern.

Alla tre är allergiska

Det var Ida som övertalade sin mamma att börja sälja det glutenfria brödet för fem år sedan. För bakat mat- och kaffebröd med minsta möjliga glutenhalt har Anneli gjort sedan Ida och storebror Tojje bara var ett och två år gamla. Det var då det upptäcktes att både barnen och Anneli är glutenintoleranta.
Under årens lopp har Anneli samlat på sig en massa kunskap och erfarenhet om glutenfri bakning, vilket nu kommer ännu fler till gagn. Ida och den rosa frysbilen besöker enligt ett uppgjort schema olika orter på deras torgdagar. Skövde, Örebro och Lidköping är några av de platser som fått besök den senaste tiden.
– Det är så roligt för jag känner mig så välkommen överallt, ler Ida.

Gluten – inget fritt val

På Facebook delas inläggen och körschema flitigt och många frågar när bilen kommer till just deras stad.
– Och torghandlarna tycker det är jättebra att jag kommer och drar kunder. Vi konkurrerar ju inte med någon, säger Ida.
Den senaste tiden har glutenfri kost och bakning börjat dyka upp i liknande sammanhang som exempelvis lågkolhydratdieter, som ett hälso- och viktminskningsalternativ. Ett missförstånd som oroar både Anneli och Ida.
– Om det blir trendigt att äta glutenfritt kan folk få för sig att det är ett fritt val. Risken finns att man börjar nonchalerar allergi och intolerans. Det vore jättefarligt, det sämsta som kunde hända.
pernilla.alsen@ostgotatidningen.se

Publicerad 11 March 2015 08:00