Madeleine Björnberg berättar att hon mött väldigt mycket okunskap och oförståelse kring sjukdomen endomterios. Foto: Pernilla Alsén

Madeleine Björnberg berättar att hon mött väldigt mycket okunskap och oförståelse kring sjukdomen endomterios. Foto: Pernilla Alsén

Madeleine lever med endometrios

Av
Pernilla Alsen

Pernilla Alsen

HÄLSA. För Madeleine Björnberg började besvären redan i 12-årsåldern. Men det skulle dröja sju år tills hon fick en diagnos.

20-åriga Madeleine Björnberg, uppvuxen i Mantorp och numera Linköpingsbo, har vetat att hon har sjukdomen endometrios i ungefär ett år. Men problemen började redan i 12-årsåldern, i samband med första mensen. Hon berättar om svåra magsmärtor och väldigt kraftiga mensblödningar, som dessutom kom två gånger i månaden i stället för en.
När Madeleine sökte hjälp fick hon p-piller utskrivet med syftet att minska blödningarna och få menstruation mer sällan och regelbundet.
– Jag har provat tio olika sorters p-piller men ingenting har funkat, jag har fortfarande haft väldigt ont och jättemycket blödningar. Men det var ingen som tog tag i det, berättar Madeleine som upprepade gånger fått höra att det är ”normalt”, att ”man har ont vid mens”.

Förutom att de flesta av pillersorterna inte hade någon positiv inverkan på Madeleines problem drabbades hon av mycket biverkningar.
– Jag påverkas mycket psykiskt av hormoner och har därför mått väldigt dåligt. Det har varit svårt och jobbigt, säger hon och berättar bland annat om kraftiga humörsvängningar.
Madeleine har fått många olika förklaringar genom åren när hon sökt vård, allt ifrån gluten- och laktosintolerans till diagnosen IBS, vilket innebär att man har känsliga tarmar. Inget av detta stämde dock in på Madeleine när hon började läsa på.
Till slut kom hon, efter en väns rekommendation, till en specialistläkare som gjorde ett ultraljud.
– Hon såg direkt att jag hade endometrios. Jag hade ingen aning om vad det var, säger Madeleine som återigen gick hem och började googla. Den här gången stämde det mesta hon läste in på henne och hennes besvär.

Förra hösten gjordes en titthålsoperation då man tog bort ett par sammanväxningar som man hittat. Efter det blev det lite bättre till en början, men besvären kom tillbaka och har till och med blivit värre, trots nya försök med hormontillskott och spiral. Madeleines sjukdom ställer till stora problem både i yrkes- och privatlivet.
– Jag är inte den som går hem från jobbet i första taget, jag brukar härda i och ta mina värktabletter men ibland vill man bara lägga sig ner och gråta.
Madeleine, som bland annat jobbat som servitris, menar att det kan vara tufft både att förklara och att få förståelse för att man ”har ont i magen”, speciellt från manliga kollegor.

Sjukdomen påverkar hela Madeleines liv. Mycket värktabletter blir det, både morfinpreparat, alvedon och liknande, men de hjälper inte alltid.
– Vissa perioder har man inte ett bra liv, det är mycket man missar för att man mår dåligt. Ibland kan jag inte ens sitta upp.
För Madeleine är det viktigt att vara öppen och prata om sjukdomen, hon är mån om att så många som möjligt får reda på att endometrios finns och vad det innebär. Det är därför hon ställer upp på den här intervjun, förklarar hon.
– Det är helt sjukt att det tog så många år innan jag fick en diagnos och då har jag ändå haft tur.
Den stora okunskapen tror Madeleine till stor del beror på att endometrios är en kvinnosjukdom.
– Om det var en sjukdom om drabbade männen tror jag att det skulle finnas väldigt mycket mer forskning, tyvärr.
Hon är noga med att poängtera att hon inte är ute efter medömkan.
– Jag vill inte att man ska tycka synd om mig, vill bara att man ska förstå.

null

Publicerad 09 September 2015 10:00