Mästarlaget med Johan Pettersson (t.v.), Linda Morberg, Jennifer Flisborg, Albin Correia och Boris Samuelsson. Foto: Privat

Mästarlaget med Johan Pettersson (t.v.), Linda Morberg, Jennifer Flisborg, Albin Correia och Boris Samuelsson. Foto: Privat

Pettersson är mästare i goalball

Av
Pernilla Alsen

ÖSTERGÖTLAND. Goalball är en bollsport för i huvudsak personer med synnedsättning.
– Men fullt seende är också välkomna att träna och tävla på en nivå som inte kräver licens, säger Johan Pettersson och förtydligar att med licenstävlingar menas mästerskap som SM, EM, VM och paralympics där man får ha maximalt 10 procents syn.

Pettersson, som är uppvuxen i Skänninge och numera bor i Linköping, blev nyligen Sverigemästare tillsammans med sin klubb Linköpings HIF.
Eftersom goalball kanske inte är känd för den breda allmänheten berättar Johan Pettersson, som även är landslagsspelare, lite mer om sporten.
– Man är tre spelare i varje lag, två backar och en center. Alla spelare bär ögonbindel oavsett hur mycket eller lite man ser, för att ingen ska kunna se någonting alls. Man orienterar sig på planen med hjälp av taktila tejpade linjer.

Pettersson, som spelat sedan 2008, berättar vidare:
– Det gäller att skjuta den 1,25 kilo tunga bollen längs golvet, förbi sina motståndare och in i mål på andra sidan. Bollen har bjällror i sig så att den går att höra. Men på högre nivå går det så fort, ungefär 80-90kilomter i timmen, att bjällrorna inte hörs. Då hörs bara bollens friktion mot golvet, förklarar han.
För det försvarande laget gäller det att slänga sig längs golvet, så man täcker så mycket golvyta som möjligt, och blockera bollen.

Det långsiktiga målet, berättar Johan, är nu inställt på paralympics i Tokyo om fyra år.
– Innan dess har vi dock ett VM på hemmaplan i Sverige om två år som ska bli fruktansvärt roligt. Där ska jag göra allt jag kan för att ta en plats i truppen! Att representera Sverige, i Sverige, på ett VM, det vore oerhört stort och hedrande, säger Johan Pettersson.

Publicerad 21 December 2016 15:00