Grannarna på Kungsvägen 73-79 gillar att umgås och trivs i varandras sällskap.

Grannarna på Kungsvägen 73-79 gillar att umgås och trivs i varandras sällskap."Det står alltid någon att prata med i foajén" säger Eva Bengtsson."Ja, det kan ta tid att gå och handla" fyller Britt Hjalmarsson i utan att se de minsta ledsen ut för det. Foto: Pernilla Alsén

Goda grannar och glad gemenskap

MJÖLBY.

Bostadsrättsföreningen Riksdagsmannen låter kanske inte så festligt på pappret. Men är det något grannarna här är bra på är det att ordna fest och andra trevligheter.

Av
Pernilla Alsén

Det välkomnande sorlet hörs redan ute i trappen ner till Kungssalen. Den hemtrevligt inredda källarlokalen på Kungsvägen 75 i Mjölby fungerar som gemensam samlingslokal för de som bor i något av de fyra grannhusen som tillhör bostadsrättsföreningen Riksdagsmannen.

Studier visar att god grannsämja främjar hälsan och goda grannar verkar det finnas gott om här.

– Vi hinner knappt vara i våra lägenheter, säger Helena Junkes med glimten i ögat.

Det hon syftar på är alla fester och aktiviteter som anordnas här. Vår-, sommar- och julfester, vinprovning och filmkvällar, musikquiz, trav- och bastuträffar är en del av tillställningarna som trivselkommittén i många fall ligger bakom.

– Här finns en så hjärtlig stämning, så mycket skratt och högt till tak, berättar Britt Hjalmarsson som bott här i snart två år. Hon sätter stort värde på både gemenskapen och att det är "ordning och reda".

Här kommer tvättstugan på tal. Flera grannar vittnar om att det inte är en självklarhet vid den här typen av boende, att det hålls städat och i ordning i gemensamma utrymmen, men det är man mån om här.

"Så mycket skratt och högt till tak"

Inez Precenth har bott här sedan 1965, då husen stod klara. Köpeavtalet, som hon sparat, skvallrar om att hon och maken Lars betalade 5948 kronor för trerumslägenheten.

Även hon är tacksam över grannarna och den gemenskap som råder här.

– För mig som är ensam gäller det att ha vänner runt omkring sig och det har jag verkligen haft här.

Peter och Agneta Linder har bott här i knappt ett år, då de flyttade hit från Örebro.

– Vi började leta efter radhus i Närke men hittade ingenting. Det här är perfekt för oss, säger Peter.

Också han lyfter fram grannsämjan som en viktig del.

– Vi lärde känna grannarna väldigt fort, alla har varit väldigt tillmötesgående och trevliga. Och vi har mycket fester, ler Peter Linder.

Britt Hjalmarsson, Elisabeth Södergren, Eva Bengtsson och Inez Precenth i det lilla biblioteket som iordningställts i den gemensamma samlingslokalen.

Britt Hjalmarsson, Elisabeth Södergren, Eva Bengtsson och Inez Precenth i det lilla biblioteket som iordningställts i den gemensamma samlingslokalen. Foto: Pernilla Alsén

Publicerad 19 November 2018 09:54