Folkungabygdens pastorat driver sedan ett år tillbaka Wienerbageriet i Mjölby. Nu har de beslutat att i kyrkans lokaler endast tillåta förtäring från sitt eget bageri.

Folkungabygdens pastorat driver sedan ett år tillbaka Wienerbageriet i Mjölby. Nu har de beslutat att i kyrkans lokaler endast tillåta förtäring från sitt eget bageri. Foto: Pernilla Alsén

Kyrkan vill leverera eget begravningskaffe

Kyrkoherden: "Synd bara att de blåser upp till strid"

MJÖLBY.

Sedan ett år tillbaka drivs Wienerbageriet i Mjölby av Folkungabygdens pastorat. Nu har kyrkan bestämt att man i de egna lokalerna endast vill ha förtäring från sitt eget bageri, ett beslut som väckt reaktioner.

Av
Pernilla Alsén

Folkungabygdens pastorat och dess näringsverksamhet har varit omdiskuterad sedan kyrkan tog över Wienerbageriet i Mjölby för ett år sedan. Bland annat har finansieringen ifrågasatts. Kyrkofullmäktige beslutade i slutet av förra året att flytta 1,6 miljoner kronor av kyrkans pengar, via sitt holdingbolag, till dotterbolaget Mat i Folkungabygd AB som driver Wienerbageriet i Mjölby.

Nyligen gick pastoratet, som är en del av Svenska kyrkan, ut med nya riktlinjer när det gäller minnesstunder i kyrkans lokaler. Från och med 1 mars är det kyrkans egen cateringverksamhet, Wienerbageriet, som kommer att leverera tårtor, smörgåstårta och annat som ska förtäras under minnesstunder som hålls i församlingshemmet. Tidigare har kunden, via begravningsentreprenören, kunnat välja från vilken cateringfirma man har velat ha sin mat eller fikabröd.

– Syftet är att skapa en lönsam verksamhet och ett framtida överskott från bageriet till våra medlemmar, säger kyrkoherde Fredrik Lennman.

Peter Trygg, som är regionchef på Fonus Öst, är kritisk mot de nya riktlinjerna. Framför allt tycker han att kyrkan gör fel som stänger ute privata näringsidkare.

– Det här är ingen schysst väg att gå. Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 26 år i branschen, det är en krigsförklaring från deras sida mot hela systemet och inte alls genomtänkt, menar Trygg.

Det är en krigsförklaring från deras sida

Att kyrkan driver verksamhet på samma villkor som privata företagare håller han inte med om.

– De har ett större ansvar att bedriva sin verksamhet så att det inte stör det lokala näringslivet, säger Trygg och syftar bland annat på kyrkans medlems- och begravningsavgifter.

Att begravningsavgiften lyfts fram som en inkomstkälla för kyrkan blir helt felaktigt, menar Fredrik Lennman.

– Det sker en strikt särredovisning. Vi får inte använda begravningsavgiften till församlingshem eller något annat kyrkligt, utan bara till kyrkogården och gravar och deras allmänna skötsel.

Enligt kyrkoherde Lennman är beslutet en konsekvens av vad man sett under hösten, att Wienerbageriet inte längre anlitas för begravningskaffe.

– Tidigare har vi haft tre, fyra minnesstunder i veckan och nu under hösten hade vi kanske en eller två totalt. Andra näringsidkare har fått använda våra lokaler gratis. Vi har ett jättebra bageri som levererar hög kvalitet, trots det väljer man att anlita andra. Jag kan tycka att det är lite konstigt och osolidariskt. Det kan vara en tillfällighet, men det har jag svårt att tro. Det verkar som att det finns en dold agenda, tycker Lennman.

Verkar som att det finns en dold agenda

Peter Trygg berättar att han för Fonus Östs räkning efter kyrkans besked har hittat flera alternativa minnestundslokaler, där dödsboet är fria att välja vilken cateringfirma man vill.

– Det handlar om gemensamma, neutrala lokaler för våra kunder, ett alternativ till pastoratets minnesstunder, där man också ska kunna ha borgerliga begravningar.

Lennman känner till att begravningsentreprenören tagit fram alternativa lokaler.

– Det blir ingen större förändring, de har ju redan egna leverantörer. Skillnaden är att de nu kommer att få betala hyra för lokalerna där de ska vara. Synd bara att de blåser upp till strid. Tidigare har vi haft en väldigt god relation med våra begravningsentreprenörer, det skulle jag önska att vi kan ha även i framtiden.

Fredrik Lennman tillägger att de nya bestämmelserna inte är skrivna i sten.

– Det är självklart om man har särskilda skäl att ta sin mat någon annanstans ifrån. Det går också bra att ta med egen mat, hälsar han.

Publicerad 07 March 2019 10:00