Michael Verdiccio, journalist på Göteborgs-Posten, berättade om den uppmärksammade granskningen av den militanta djurrättsrörelsen i Sverige.

Michael Verdiccio, journalist på Göteborgs-Posten, berättade om den uppmärksammade granskningen av den militanta djurrättsrörelsen i Sverige. Foto: Pernilla Alsén

Allt fler lantbrukare känner sig hotade

Polisen: "Ring oss om ni känner obehag"

ÖSTERGÖTLAND.

Allt fler bönder utsätts för attacker och hot, det visar en enkätundersökning som Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) presenterade tidigare i år. Ämnet är högaktuellt också med anledning av Göteborgs-Postens uppmärksammade granskning av den militanta djurrättsrörelsen i Sverige, som publicerades i januari.

Av
Pernilla Alsén

I ett seminarium på Länsstyrelsen Östergötland diskuterades frågan nyligen, med anledning av att flera aktörer i branschen upplevt att aktiviteten ökat betydligt den senaste tiden, både mot enskilda djurhållare och genom olika publika event för att driva opinion.

På plats fanns Michael Verdiccio, den journalist på Göteborgs-Posten som ligger bakom granskningen av den militanta djurrättsrörelsen, för att berätta om sitt arbete. Verdiccio vittnade om grova attentat, hotelser, sabotage och uppmaning till våld från aktivisternas sida, riktat mot lantbrukare och deras familjer.

Polisen Sofia Hedberg höll ett kortare föredrag om hur lagen ser ut och vad man kan göra om man drabbas. Hedberg uppmanade den som känner sig hotad på något sätt att höra av sig till polisen.

– Man behöver inte göra någon rättslig bedömning, ring oss om ni känner obehag. Det är upp till polisen att bedöma om det handlar om ett brott eller inte. Det är viktigt att vi får in signalerna, för att kunna jobba med detta på rätt sätt.

Dessutom pratade Anders Drottja, LRF, om hur förbundet jobbar med frågorna och länsstyrelsen informerade om intrång på gårdar ur ett smittskyddsperspektiv. Bakom seminariet stod förutom LRF och länsstyrelsen branschorganisationerna Grisföretagarna och Svenska Ägg.

Publicerad 15 April 2019 06:00