Jocke Gustavsson och Anders Gustavsson i Svartå soffteater.

Jocke Gustavsson och Anders Gustavsson i Svartå soffteater. Foto: Carolina Fransson

Svartå soffteater gör ny familjemusikal

Sätter upp Frankenstein på Sörby rundloge

MJÖLBY. Svartå soffteaters föreställningar på Sörby rundloge är populära. I år är det femte gången man spelar här och årets föreställning heter Frankenstein.

Av
Carolina Fransson

Föreställningen har premiär för skolklasser den 27 maj och för allmänheten den 1 juni. I årets föreställning medverkar sex skådespelare. Frankenstein är en familjemusikal med mycket sång, musik och komik. Jocke Gustavsson har skrivit manus och musik till föreställningen.

– De musikaler vi spelat tidigare är Dracula, Rödluvan och vargen och Sherlock Holmes. För varje år gör vi vår egen version av dem. Frankenstein är en egen version, men lite baserat på originalet. I originalet har Victor Frankenstein gjort ett monster. Här har vi i stället Anders (Gustavsson) som spelar Frankenstein, som har skapat något bättre än vad Victor Frankenstein gjorde. Han får inte vara i fred med uppfinningen, utan det är någon som vill komma åt den och ta åt sig av ära och beröm för den, säger han.

Jocke beskriver föreställningen som lite mystisk.

– Lite läskig kan den nog upplevas vara, men vi försöker blanda det läskiga med mycket komik också, så att det blir läskigt en stund och sen slätar vi över det med lite komik, säger han.

Upplägget lite läskigt, lite spännande och lite roligt har Svartå soffteater haft i sina föreställningar genomgående under åren. Detta för att det ska passa hela familjer.

– Det blir lite så med stämningen inne i logen också. Det är lite rått därinne, och då vill vi ha lite råa föreställningar. Vuxna vill ofta ha något fyndigt skämt med som de kan skratta åt. Det blev en lyckoträff med Rödluvan och vargen, som var den första familjemusikalen. Den blandades bra med det lite läskiga och även den vuxna humorn. Efter den började vi rikta in oss på barnteater för vuxna, säger han.

Svartå soffteater grundades för tio år sedan av Anders Gustavsson. 2015 började man spela på Sörby rundloge och sedan dess har man gått i från att ha spelat på golvet till att ha byggt upp en fyra våningar hög scen med läktare inne i logen. Intresset för att titta på föreställningarna är stort.

– Det kommer folk från hela Östergötland hit och publikantalet växer för varje år. Att många skolor kommer är också jättekul, säger Anders Gustavsson.

Den 6 juni får Svartå soffteater också ta emot årets kulturstipendium, på 15 000 kronor, av kultur- och fritidsnämnden i Mjölby kommun.

– Det är såklart roligt, och ett tecken på att det vi gör uppskattas. Det är mycket jobb man lägger ner, och kul att kommunen uppskattar det vi gör. Pengarna går rakt in i verksamheten. En tårta ska vi köpa, men sen är det alltid någon scenografi som ska byggas eller ljud och ljus som ska hyras in så de går åt, säger han.

Publicerad 08 May 2019 13:03