Joelle, Ester och Jakob var några av barnen som pysslade och lånade sommarböcker.

Joelle, Ester och Jakob var några av barnen som pysslade och lånade sommarböcker. Foto: Carolina Fransson

Sommarboken ska få barn att läsa

Borensbergs bibliotek är ett av biblioteken som är med i projektet

BORENSBERG. Nu är sommarlovet här. För att uppmuntra barn och unga till läsning under sommaren arbetar biblioteken runtom i landet med projektet sommarboken.

Av
Carolina Fransson

Sommarboken är ett nationellt biblioteksprojekt som drivs av Kultur i Väst sedan 2012. Många bibliotek i landet deltar i projektet, och ett av dem är biblioteket i Borensberg. Biblioteket i Borensberg har deltagit i projektet i många år. De har en egen variant av sommarboken, som de delar med de andra biblioteken i Motala kommun. I stället för att rikta sig till åldrarna 8-12 år, vilket det nationella projektet gör, har de breddat sig till barn mellan 6 och 16 år.

– Vi tycker att det är viktigt att främja läsning i alla åldrar. Vi har också andra läsprojekt med läsaktiviteter för vuxna. För mindre barn har vi något som heter Tillsammansboken där man som vuxen läser böcker för barn och sedan recenserar dem tillsammans, säger Linda Kardell, bibliotekarie i Borensberg.

Om man är med i sommarboken, i den variant som är i Motala kommun, ska man recensera fyra böcker som man lånat och som belöning får man en bok av biblioteket i slutet av sommaren. I samband med att projektet sommarboken startade i Borensberg i år anordnades en pysselaktivitet där barnen fick boktips, pin, pysselhäfte och styla sin egen bokkasse. Ett 20-tal barn var där. Mikaela Bjernhagen var där med sina barn Ester, 6 år, Joella, 2 år, och Jakob ,9 år.

– Vi gillar att läsa allihop och jag tycker att det är bra att man uppmuntrar till läsning under sommaren på det här sättet. Sen läser vi mycket ändå. Vi är ofta här på biblioteket. En sån här aktivitet blev också en bra start på sommarlovet, säger Malin Bjernhagen.

Publicerad 14 June 2019 16:57