Gatebils sommarupplaga på Mantorp Park ägde rum 13-16 juni.

Gatebils sommarupplaga på Mantorp Park ägde rum 13-16 juni. Foto: Tobias Josefsson

Massiv motorfestival i Mantorp

Entusiaster samlades under 2019 års sommarupplaga av Gatebild

MANTORP.

Under helgen låg röken tät över delar av slätterna kring Mantorp. Tusentals ivriga motorsportentusiaster hade samlats för sommarens upplaga av Gatebil på Mantorp Park.

Av
Tobias Josefsson

Mantorp är tack vare bland annat Mantorptravet och Mantorp Park en väldigt välbesökt del av vår region. Med stora tävlingar inom olika delar av idrottens värld lockar arenorna både stora och små stjärnor, därtill även stora mängder åskådare.

Försvarsmakten var en aktiv utställare under helgen.

Försvarsmakten var en aktiv utställare under helgen. Foto: Tobias Josefsson

Den gångna långhelgen var det dags för 2019 års sommarupplaga av motorfestivalen Gatebil. Under fyra dagar samlades mängder av motorsportentusiaster i olika åldrar för att insupa en atmosfär som bland annat bestod av motorljud och skrikande däck, samt dofter från avgaser och gummi varvat med os från de många grillarna runt om på området. Festivalkänslan infann sig också, på gott och ont, i de olika campingområden som hade riggats.

Publiken njöt till fullo av det vackra sommarvädret.

Publiken njöt till fullo av det vackra sommarvädret. Foto: Tobias Josefsson

Vädret var på topp denna junihelg och detsamma gällde humöret hos de allra flesta. Engagemanget kring motorsporten tillsammans med skickligheten hos förarna och mekanikerna attraherar bevisligen en stor mängd människor. Motorsporten är stor i Sverige och Östergötland.

Tummen upp för stämningen på Mantorp Park.

Tummen upp för stämningen på Mantorp Park. Foto: Tobias Josefsson

Utöver själva utövarna krävs det både arbetande personal och en större mängd funktionärer för att en helg som denna ska bli verklighet. Utan ett antal dygn med skräpplockning, renhållning, entréarbete och annan service, som också ger det lokala ideella idrottslivet möjligheter att få en välkommen extraintäkt, hade inte evenemanget kunnat genomföras.

Mängder av förare och fordon visade upp sig under Gatebil.

Mängder av förare och fordon visade upp sig under Gatebil. Foto: Tobias Josefsson

På plats fanns också utställare av olika slag. Försvarsmakten var den mest synliga aktören med olika typer av fordon, primärt flera helikoptrar som gav ett maffigt intryck under överflygningarna på området.

Även renhållningsvagnarna behövde gå i depå.

Även renhållningsvagnarna behövde gå i depå. Foto: Tobias Josefsson

I september är det dessutom dags igen, den gången för säsongsfinalen av Gatebil på Mantorp Park. Det är nog för mycket begärt att vädret ska vara på topp då också, men underhållningen och stämningen kan mycket väl vara det.

Publicerad 17 June 2019 09:38