Under sommaren pågår ombyggnationen av hallen.

Under sommaren pågår ombyggnationen av hallen. Foto: Carolina Fransson

Omfattande ombyggnation av ishallen

I augusti ska Pro Train Arena stå klar inför de första matcherna

MJÖLBY. Strax efter den stora dansbandsmaran i Pro Train Arena i våras tog ombyggnationen av ishallen vid. Nu under sommaren kommer arenan att få en ny entré, ny sarg, nya förråd och ny pressläktare.

Av
Carolina Fransson

Renoveringen började den 29 april. Lagom till en träningsmatch mellan LHC och Djurgården, som kommer att spelas här den 15 augusti, ska allt vara klart. Ombyggnationerna ska vara färdiga den 26 juli och sen tar det cirka 14 dagar att färdigställa isen.

Entrén blir ljusare och mer välkomnande.

Entrén blir ljusare och mer välkomnande. Foto: Carolina Fransson

Ishallen byggdes 1986 och sedan dess har visst underhåll gjorts, bland annat nya omklädningsrum, men ingen så omfattade renovering som denna.

– Vi gör den här renoveringen delvis på grund av tidsfaktorn. Den gamla sargen hade gått sönder och den följde inte de regler och riktlinjer för sargar som råder i dag. Den nya sargen blir lägre. Sargen kommer också att isoleras så att ljudnivån blir lägre, säger Magnus Norrbom, kultur- och fritidsstrateg i Mjölby kommun.

Den gamla pressläktaren har rivits.

Den gamla pressläktaren har rivits. Foto: Carolina Fransson

– Ombyggnationen är också delvis ett medborgarförslag. 2016 fick vi ett medborgarförslag om ett önskemål av förändring av entrén. Vi sätter nu nya glaspartier i entrén, tar bort de gamla biljettkurerna och gör det ljusare, mer tillgängligt för alla och mer välkomnande att komma in här, fortsätter han.

Delar av ståplatsläktaren tas bort för att öka avstånden mellan avbytarbåsen och pressläktaren flyttas till motsatt sida.

Här blir det en ny pressläktare.

Här blir det en ny pressläktare. Foto: Carolina Fransson

Mjölby Hockey, som hyr hallen av Mjölby kommun, för sin verksamhet välkomnar ombyggnationerna.

Magnus Norrbom.

Magnus Norrbom. Foto: Carolina Fransson

– Vi är väldigt glada över det här. Den nya entrén kommer att bli modernare och mer välkomnande både för publiken och för dem som tränar hos oss. Sargen var sliten och vi har varit oroliga för att den ska gå sönder mer och att det ska påverka vår verksamhet när vi har tätt med träningar och matcher. Den nya sargen är vi väldigt nöjda med, också för att det är en mjukare sarg som är snällare mot våra spelare då den förhindrar att hjärnskakningar och andra skador uppstår lika lätt. Spelarbåsen är vi också glada över att vi får nya då de var mörka och lite ruttna. Vi tycker att hela upprustningen är jättepositiv, säger Kalle Wadström, styrelsemedlem och aktiv runt junior-och a-lag i klubben.

Förutom ishockeyträningar och matcher hålls då och då evenemang i arenan. För dessa ändamål blir det också ett lyft, menar Magnus Norrbom, då det kommer att bli ytterligare en öppning i sargen utöver den där ismaskinen tar sig in. Den nya öppningen kommer att underlätta för publiken att ta sig in här.

Totalt kommer ombyggnationen att kosta drygt tre miljoner kronor. Av den summan är 1,7 miljoner investeringsmedel och 1,5 miljoner underhåll.

Publicerad 18 June 2019 12:14