Siv Adolfsson är Skänningebo sedan 60 år tillbaka och känner flera här sedan innan.

Siv Adolfsson är Skänningebo sedan 60 år tillbaka och känner flera här sedan innan. Foto: Carolina Fransson

Här träffas gamla och nya vänner

Värdinnorna ordnade finlunch åt Ängens boende

SKÄNNINGE. Bingo, utflykter och kaffestunder. Det är några av de aktiviteter som anordnas på trygghetsboendet Ängen i Skänninge. Här bor 22 personer i egna lägenheter och i de gemensamma rummen högst upp i huset samlas de för att umgås flera gånger i veckan.

Av
Carolina Fransson

Lisbeth Johansson är 83 år och har bott på Ängen i tre år nu. Hon har bott i Skänninge sedan 1959 och bodde då i huset mittemot, så hennes flytt har inte varit så lång.

– Här äter vi mat, dricker kaffe och spelar bingo bland annat. Det är roligt. Det blir en gemenskap när man bor i hop såhär. Man kommer nära inpå varandra. Jag känner flera av de andra som bor här sedan tidigare då vi jobbat i hop, berättar hon.

Lisbeth Johansson är en pigg och glad 83-åring som har nära till skratt. Nyligen bjöds hon och de andra här på trerätters middag av Sofia Törnström och de andra två värdinnorna.

Lisbeth Johansson är en pigg och glad 83-åring som har nära till skratt. Nyligen bjöds hon och de andra här på trerätters middag av Sofia Törnström och de andra två värdinnorna. Foto: Carolina Fransson

Just i dag när Östgötatidningen besöker Ängen serveras en trerätters middag i ett av samlingsrummen. Det är de tre värdinnorna Veronica Andersson, Sofia Törnström och Ann Helen Andersson som arbetar här som står för den.

– De som bor här ger så mycket till oss, så vi kände att vi ville ge något tillbaka till dem. Det är de boende själva som står för kostnaden och vi som har handlat och tillagat maten, säger Veronica.

Varmrätten bestod av krämig potatisgratäng med porterstek.

Varmrätten bestod av krämig potatisgratäng med porterstek. Foto: Carolina Fransson

Middagen består av snittar med skagenröra och dillkvist till förrätt, krämig potatisgratäng med porterstek till varmrätt och jordgubbar med svalkande vaniljglass och hemmavispad grädde till efterrätt.

Efterrätten bestod av jordgubbar, vispad grädde och vanliljglass.

Efterrätten bestod av jordgubbar, vispad grädde och vanliljglass. Foto: Carolina Fransson

– Jättegott, säger Siv Adolfsson efter att ha intagit förrätten, och får medhåll av sina bordsgrannar Gösta Lind, Tyra Johansson och Britta Andersson.

Veronica Andersson är en av värdinnorna som arbetar här och som ordnat med middagen.

Veronica Andersson är en av värdinnorna som arbetar här och som ordnat med middagen. Foto: Carolina Fransson

Siv har bott här i drygt ett år nu och tycker att det är lugnt och skönt här säger hon. Hon är skänningebo sedan 60 år tillbaka och många av de andra som bor här har hon träffat sedan tidigare. Bordsgrannen Gösta kommer från Normlösa och han tycker framför allt om bingoaktiviteten på fredagar. Det tycker Astrid Andersson, som är 99 år och äldst här också.

– Det är så bra personal och anordnas så mycket för oss här, säger hon.

Publicerad 19 June 2019 16:08