Loppis är populärt på sommaren.

Loppis är populärt på sommaren. Foto: Carolina Fransson

Fynda gamla saker på loppis i sommar

ÖSTERGÖTLAND. Samlar du på något? Behöver du nya möbler eller vill du hitta den där inredningsprylen som verkligen sticker ut och är du? I sommar finns det gott om loppisar i västra delen av Östergötland att besöka och leta fynd på.

Av
Carolina Fransson

Malexander är en av alla orter som det anordnas loppis i under sommaren. Hembygdsföreningen här har loppis i Gatstugan, Boden, Tvättstugan och Gaveln. Det är tredje året man anordnar loppis i de tre förstnämnda nu, och i år har man också utökat till att även ha loppis i Gaveln.

– Vi får in så mycket prylar, och framförallt har det blivit en del större möbler, så vi har behövt ha ett större utrymme. I och med att vi har flera platser för loppisen kan vi också flytta sakerna mellan platserna så att man lättare ska se vad som finns, säger Bosse Garpevik i föreningen.

I augusti blir det också en stor loppis i Hembygdsgården.

Intresset för att komma hit och titta och handla har vuxit ända sedan man startade. Första året såldes prylar för mellan 10 000 och 12 000 kronor. Året efter det för mellan 15 000 och 20 000 kronor. Mest populärt är gamla dvd-filmer om Malexanders historia, rostiga föremål, rostfritt och skolplanscher. De skolplanscher som finns här är alla original och har hängt i skolor som funnits i Malexander.

Malexander är en liten idyllisk ort i Boxholms kommun som vuxit upp kring Malexander kyrka. Invånarantalet är ett par hundra personer, som under sommartid utökas till cirka 2000 personer. Det är främst invånarna och sommargästerna med släkt och vänner som besöker den här loppisen, men också personer som kommer längre i från för att hitta fynd, berättar Bosse Garpevik.

Loppis i Gatstugan, Boden, Tvättstugan och Gaveln anordnas varje lördag och söndag mellan 29 juni-28 juli.

Ett urval av andra loppisar i Östergötland i sommar:

Mjölby kommun:

* NormlösArt på Govlösa Backgård i Skänninge har loppis på torsdagar, fredagar och lördagar och söndagar från klockan 11.00.

* TORPS loppis i Lilla Ljuna i Hogstad har loppis på lördagar och söndagar från klockan 10.00.

Motala kommun:

* Antikea Nostalgistallet på Hycklinge gård i Fornåsa har loppis på onsdagar, torsdagar, fredagar, lördagar och söndagar från klockan 11.00.

* Nytt och nött på Bispmotalagatan (i huset där Swedbank tidigare låg) har loppis på tisdagar, torsdagar, fredagar och lördagar från klockan 10.00.

* Loppis Grepstad 50 i Grepstad har vanlig loppis och fiskeloppis på måndagar, tisdagar, onsdagar torsdagar, fredagar, lördagar och söndagar från klockan 10.00.

Ödeshögs kommun:

*Tollstagården i Västra Tollstad i Hästholmen har loppis på fredagar, lördagar och söndagar från klockan 13.00.

* Svanshals, Fridhem 2 i Väderstad har loppis på söndagar från klockan 13.00.

Vadstena kommun:

* Agnetas på Storgatan 19 i Vadstena har loppis från klockan 11.00 på onsdagar och fredagar och från klockan 10.00 på lördagar.

Källa: www.svenskaloppisar.se

Publicerad 28 June 2019 00:00