Skådespelarna Martin Waerme, Frida Stavnes, Pierre Tafvelin, Hannah Alem Davidson, Inga Onn, Wayra Monasterio, den konstnärlige ledaren Pontus Plaenge och regissören Per-Johan Persson.

Skådespelarna Martin Waerme, Frida Stavnes, Pierre Tafvelin, Hannah Alem Davidson, Inga Onn, Wayra Monasterio, den konstnärlige ledaren Pontus Plaenge och regissören Per-Johan Persson. Foto: Carolina Fransson

Shakespeare på ny spelplats

Sommarens föreställning heter Macbeth

VADSTENA. Shakespeare på Gräsgården, ShpG, har efter 23 års spelande på Gräsgården, Folkets park och Västra vallen fått en ny permanent spelplats i Vadstena. Från och med i år hyr man den gamla foderfabriken vid Ullevi strax söder om staden som stått tom i många år.

Av
Carolina Fransson

Ensemblen har inför sommarens föreställningar repeterat bland byggdamm, hammarslag, sågningar och målarfärg. Samtidigt har de ryckt in med extra händer åt alla de hanterkare som varit här under försommaren och arbetat med att få den gamla fabrikslokalen färdig.

Regissören Per-Johan Persson och övriga i ShpG är mycket nöjda över den nya spelplatsen och visar entusiastiskt upp entrén, publikplatserna och scenen under en pressträff inför sommarens föreställningar. Här finns plats för en publik på upp till 200 personer, men ur brandsynpunkt kan man på sikt ta in en publik på 300 personer här.

Årets föreställning är Shakespeares drama Macbeth.

– Pjäsen handlar om paret Macbeth. Fru Macbeth bestämmer sig för att mörda sig till makten och publiken får sedan se vilka konsekvenser det får för paret, för deras relation och för resten av landet, berättar Per-Johan Persson.

På vilket sätt gör sig den här föreställningen bra i de här nya lokalerna?

– Det här är en gammal fabrik, så den är av naturen brutal och funktionalistisk. Den är inte byggd för att den ska vara skön, utan för att den ska fungera. Det finns en stomme kvar efter att de tidigare funktionerna försvunnit. Den stommen rimmar väldigt fint med pjäsen. Det finns en slags brutalitet i lokalen, men också en skönhet, säger Per-Johan Persson.

En fördel som ShpG också ser med den nya spelplatsen är att den inte är väderberoende då den är i en lokal inomhus.

– Här har vi också möjlighet att ha en ljussättning som kan tillföra ytterligare en dimension till vår teaterkonst. Gräsgården har en magi i sig, men den är inte lika lätt för oss att förändra. Många är nog också nyfikna på vad det ska bli här, säger Per-Johan Persson.

Föreställningen vänder sig till vuxna och unga som är på väg att bli vuxna.

– Det är inte någon gullig saga direkt. Vi har å andra sidan spelat stygga pjäser förr där vi haft barn mellan 12 och 15 år i publiken som tycker att det varit väldigt spännande. Så om man säger att målgruppen är från ungefär tonåren och uppåt, säger Per-Johan Persson.

– Den tilltalar unga vuxna på ett särskilt bra sätt då man ägnar mycket tid åt att fundera över de stora frågorna i livet när man är ung. Det beslutet som paret Macbeth fattar är drastiskt och det får ju väldiga verkningar för dem under deras senare liv. Det går att relatera till andra drastiska beslut som man kanske fattar i unga år som påverkar det senare livet. Pjäsen passar också särskilt bra för dem som tycker att serien Game of Thrones är fascinerande, säger Pontus Plaenge, ShpG:s konstnärliga ledare.

Publicerad 28 June 2019 08:27