Håkan Johansson har tillverkat glass i många år.

Håkan Johansson har tillverkat glass i många år. Foto: Carolina Fransson

Glassmästaren i Hästholmen utvecklar nya smaker

Lemon curd och kanelbulle några av årets nyheter

HÄSTHOLMEN.

31:ans glass och kök är ett populärt besöksmål i Hästholmen. Här görs egentillverkad italiensk glass med nya smaker varje sommar.

Av
Carolina Fransson

Klockan är strax efter 15 en vardagseftermiddag i juni. Kön är lång för att köpa glass på 31:ans glass och kök, och på sittplatserna utanför har många slagit sig ner med sina desserter i solen. Ett par av dem är grannarna Jeanette Svensson och Sanna Svensson. De bor i Ödeshög och gör många besök hit varje sommar.

– Glassen är god, det är kul att testa nya smaker och man får stora kulor, säger Jeanette, som beställt en kula med after eight-smak och en kula med lemon curd.

Sanna har beställt en kula med kanelbulle och en kula med kola.

Kanelbulle och lemoncurd är några av årets många nya smaker. Salt caramell är en annan ny stort och så äppelkakaglassen, som ägaren Håkan Johansson, kommer att tävla med i EM i Italien i höst.

Äppelkakeglassen är det många som velat testa hittills i sommar.

– Det har varit väldigt mycket riv efter den. Nästan alla vill testa den. Jag har köpt hem så mycket ingredienser till den så att det ska räcka för tillverkning under hela sommaren. Den ska finnas hela tiden, säger han.

– Vi har totalt över 125 olika sorter. Av dem har vi närmare 28 sorter varje dag och av dem är det alltid några nyheter. Klassikerna jordgubb, vanilj, choklad och polkagris finns alltid, fortsätter han.

Många som kommer hit har sin speciella favoritsmak. I år är det också många som efterfrågar sockerfri glass och veganglass, berättar Håkan. Annars är de klassiska smakerna som choklad och vanilj populärast.

Håkan och hans fru Karolina Johansson har haft 31:ans glass och kök i tio år och tillverkat glass här i åtta år. Det går bra och de har fått förfrågningar om att att göra glass till bröllop och att utöka verksamheten till försäljning av glassen på andra orter, som i Mjölby och Linköping.

– Vi kommer alltid att ha verksamheten här, men det kan tänkas att vi kommer att sälja glassen på andra orter också i framtiden, säger Håkan.

I höst har han också planer på att eventuellt hålla kurser i att tillverka egen glass som man får ta sedan får ta med sig hem.

Håkans tips om du ska göra egen glass:

* Våga satsa och prova dig fram när det gäller olika smaksättningar.

* Använd en glassmaskin. I många glassrecept står det att man ska använda grädde som huvudingrediens. Byt ut den stora mängden grädde mot mjölk i stället för att få en mer italiensk glass. Tillsätt en liten skvätt grädde och socker. Ägg fungerar bra som bindningsmedel.

* Blanda i smaksättningen. Det kan vara jordgubbar, daimkulor, kexchoklad, rabarber. Prova dig fram till rätt mängd.

* Konsistensen ska bli som mjukglass när den är klar. Frys ner glassen snabbt. Den står sig sedan ett år i frysen, men inom två dygn bör man äta upp den för att den ska vara godast, tycker Håkan.

Publicerad 02 July 2019 06:52