8-åriga Alma Axén undersöker vad som finns i Tåkern.

8-åriga Alma Axén undersöker vad som finns i Tåkern. Foto: Carolina Fransson

Upptäck fågelsjön på ett lekfullt sätt

Klättra på trädstammar och fånga djurliv i håv

Vad gömmer sig i Tåkerns vatten? Det kan du undersöka med håvar under guidade turer som Naturum Tåkerns guider håller i. Det, och mycket mer, kan du göra vid Naturum Tåkern i sommar.

Av
Carolina Fransson

Vid Naturum Tåkern finns mycket att upptäcka för såväl barn som vuxna. Man kan följa med på guidade turer på bryggan eller på ängen där man med håvar tittar på livet i vattnet eller i luften.

– Vi använder vattenhåvar eller fjärilshåvar och visar lite av den fantastiska mångfald av olika småkryp och ryggradslösa djur som finns här. Barnen får själva se att det myllrar av småkryp här. Småkrypen utgör den breda basen av olika djur som fåglarna kan äta och de gör att fåglarna kommer hit, säger Malin Granlund Feldt, guide och föreståndare för Naturum Tåkern.

– I bland får vi upp fiskyngel, och det är också kul att visa att det är mängder av fiskar i Tåkern. Här finns många vanliga fiskar som mört, aborre, sarv, ruda, sutare och gäddor, men framförallt är här ett myller av sländlarver, mygglarver, sötvattensgråsuggor, små kvalster och spindlar. Vi brukar roa oss med att lägga djuren i olika iskubsfack, ett fack för varje djur. Det är jättelätt att fylla ett sånt fack med olika slags djur, även för små barn, fortsätter Malin.

På labbet, inne i naturum, finns luppar där man har möjlighet att titta närmare på inhåvade djur.

Många besökare återkommer hit. Inne på naturum rullar filmen om Tåkern flera gånger om dagen och den kommer några hit särskilt för att se, berättar Malin.

Prinsessan Estelles sagostig, som invigdes 2012, är en populär attraktion för barn. Många går den många varv. Nytt för i år är också Tåkerns naturlek, som invigdes i april, och som lockar barn i olika åldrar. Här får man ta sig runt en aktivitetsbana genom att balansera och klättra på olika föremål.

– Tåkerns naturlek passar alla med barnasinnet kvar, från fyra år och uppåt. Det är ingen svår bana, men det är bra om föräldrarna finns med och ser så att barnen inte slår sig, säger Malin.

På invigningen av naturleken kom över 1000 personer, lika många som när Estelles sagostig invigdes.

– Det har varit ett jättestort intresse för naturleken. Det känns verkligen som att det har varit ett stort behov av den. Efter invigningen har vi märkt att det har varit mycket skolklasser, fritidsgrupper, privatpersoner och familjer som besökt den, säger Malin.

Här vid Naturum Tåkern kan man också delta i andra guidade turer. Det finns ett brett program. Man kan på egen hand vandra genom olika naturtyper, skåda fåglar, titta på orkidéer och andra blommor som växer på ängarna och betesmarkerna här, grilla vid parkeringen, titta på arkitekturen av naturum eller lära sig mer om Tåkerns djur och naturliv inne i naturum. I sommar visas utställningen Skärgården kommer till Tåkern på naturum.

Publicerad 02 July 2019 15:30