Rundradiomuseet visar livet på 50-talet

Utställningen bygger vidare på den tidigare om beredskapstiden

MOTALA.

Hur levde man på 50-talet och vilken teknik använde man då? Det visar Sveriges Rundradiomuseum i årets utställning 50-talet är tillbaka.

Av
Carolina Fransson

Rundradiomuseet, som en gång i tiden var en stor sändarstation, visar i permanenta utställningar radions historia, utrustning som finns kvar och gamla apparater som fanns i hemmen.

För att det ska bli mer konkret hur tekniken användes på den tiden då det begav sig bygger man ofta upp tillfälliga miljöer dit utvalda föremål lyfts in. I sommarens utställning, som visas i sändarsalen, är olika miljöer uppbyggda där besökarna får veta mer om campinglivet, om Kalla Kriget, Hylands hörna och om hur tidstypiska kök, vardagsrum och tonårsrum såg ut på 50-talet.

– Vi hade senast en utställning om beredskapstiden och vill nu följa upp den med en utställning om 50-talet. Det här var en tid då många fick det bättre. Tre veckors semester infördes och det blev populärt att åka ut och campa, berättar museiintendent Camilla Gullin.

Campinglivet illustreras i en del av utställningen med en stor fotovägg över Varamobaden. Framför den har man lagt sand på golvet och ställt en skyltdocka i bikini samt campingbord och picknickväska. En moped, som man lånat från Motormuseet i Motala, har också ställts dit för att symbolisera att många fick det bättre och reste mer.

En gammal tv-apparat och en gammal skivspelare står i 50-talets vardagsrum och när man kommer in i den delen av utställningen som föreställer ett tonårsrum finns en radio med sensorer som börjar spela Elvis-musik när man rör sig därinne.

Den kända tv-profilen Lennart Hyland skulle i år ha fyllt 100 år och det vill museet uppmärksamma lite extra. Därför har man gjort i ordning en särskild del av 50-talsutställningen där man visar foton från hans tid som sportjournalist och programledare.

Camilla Gullin beskriver utställningen som en glad utställning som passar alla.

– För dem som var med under 50-talet är det mycket nostalgi. Mycket av den inredningen som var typisk för 50-talet har ju nu också kommit tillbaka, så på så vis tror jag att många yngre kan tycka att det är roligt att se de olika miljöerna, säger hon.

Publicerad 05 July 2019 16:22