Camilla Dahlson hyllas för sin roman

Camilla Dahlson hyllas för sin roman "Sommar vid Sommen". Redan i höst kommer en fristående fortsättning. Foto: Privat

Romaner om Sommen att känna igen sig i

"Man hämtar inspiration från sitt eget liv - och andras"

BOXHOLM.

Nu hyllas Boxholmsbördiga Camilla Dahlson av läsarna för feelgood-romanen “Sommar vid Sommen” som släpptes i våras. Redan i oktober kommer en fristående fortsättning.

Av
Lotta Hofström

Camilla Dahlson växte upp i Boxholm och har flera egna minnen av livet kring sjön Sommen som ligger på gränsen mellan Östergötland och Småland.

– Nu bor jag Bankeryd vid Vättern men pappa bor kvar i Boxholm och jag har bror, mamma och släktingar i Tranås så jag är vid Sommen flera gånger per år, säger hon.

I höst kommer andra delen i romanserien "Vinter vid Sommen" ut i bokhandeln.

– Men det är helt andra huvudpersoner. Disa från "Sommar vid Sommen" är med som bikaraktär och den utspelar sig mer på Tranås-sidan, säger Camilla Dahlson.

– Jag tänker att det blir fyra olika storys och fyra årstider med Sommen som den röda tråden, fortsätter hon.

Hittills har "Sommar vid Sommen" fått fina recensioner av såväl bokbloggare som läsare. De som bor vid Sommen känner igen sig och andra blir sugna på att besöka platserna ur boken.

– Det känns jättekul att folk tycker om den och mår bra en stund. Personligen vill jag inte skriva deckare och om mord för det får man nog av på nyheterna! Jag vill att boken ska lämna läsaren med en glad känsla även om det inte är glatt i boken hela tiden, säger hon.

"Sommar vid Sommen" handlar till stor del om relationer. Bland annat dyker en grannbonde upp och tindrar med ögonen...

– Men vill man bara ha en kärleksroman så finns det andra böcker. Någon kallade den för relationsroman. Den handlar om relationer mellan Disa och hennes väninna och hennes föräldrar och gäster som kommer dit, säger Camilla Dahlson.

Precis som huvudpersonen Disa är Camilla Dahlson en utbildad ekonom som drömmer om att öppna ett bed and breakfast, men så många fler likheter har de inte.

– Man hämtar inspiration från sitt eget liv - och andras. Men allt är påhittat. Nu har jag fått öppna ett bed and breakfast i fantasin!, säger hon.

Camilla Dahlson har tidigare givit ut åtta barnböcker och en lättläst bok för vuxna.

– När man skriver för barn så får man vara noga med att inte använda för krångliga ord och uttryck. Jag känner att jag är mer fri i språket för vuxna, säger hon.

En annan skillnad är att en roman för vuxna tar betydligt längre tid att skriva.

– När man lagt ned mycket tid har man tagit en större risk om man får nej från förlagen. Det tar ungefär ett halvår att skriva råmanuset till en bok för vuxna och med redigering ett år. Men att skriva för vuxna och barn är lika roligt, säger hon.

Publicerad 05 August 2019 06:00