Kräftsäsongen är i gång.

Kräftsäsongen är i gång. Foto: Adobe Stock

Kräftsäsongen i Vättern börjar trögt

Färre och mindre kräftor hittills i år

ÖSTERGÖTLAND. Kräftfisket i Vättern har fått en trög start. Orsaken är det kalla vädret under våren och sommaren.

Av
Lotta Hofström

Yrkesfiskare rapporterar om mindre fångster i antal och att kräftorna är små.

– Vätterns vatten har varit kallt länge och det påverkar utvecklingen av kräftan som behöver värme för att ömsa, säger Länsstyrelsens fisketillsyningsman Michael Bergström.

Men, tillägger han, det finns inget som tyder på att det kommer bli en dålig kräftsäsong. Det brukar jämna ut sig och redan från början av augusti verkar det ha gått bättre för yrkesfiskarna.

– Man får provfiska. Det blir med spänd förväntan man får vittja sina burar, säger Bergström. När kräftan växer måste skalet bytas ut för att den ska få plats, säger han.

– När de stora kräftorna ömsar är de små framme, säger Bergström.

Ömsningen är en krävande process då hela kräftan, med klor och allt, ska ta sig ur det gamla skalet. Skalömsning sker i regel vid vattentemperaturer över tio grader och tillväxten vid en ömsning för en vuxen kräfta kan vara mellan fem och tio millimeter, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.

Kräftfiske i Vättern är tillgängligt för allmänheten, men man kan inte kräftfiska hur som helst, var som helst. Det finns strikta regler att följa om burstorlek och flyktöppningar, utmärkning och fisketider med mera. Kräftor som har en längd under tio centimeter måste släppas tillbaka. Det allmänna vattnet börjar cirka 300 meter ut från land om vattnet är tre meter djupt, vilket kräver båt.

– Alla i båten måste kunna hantera sina redskap själva och sex burar gäller per person och man får inte länka ihop redskapen, säger Michael Bergström.

– Och man ska tänka på att Vättern är ingen liten sjö. Det är flytväst och säkerhet i första ledet, lägger han till och påminner om att också hålla koll på väderleksrapporten gällande blåst.

Publicerad 06 August 2019 15:46