Leif Hjort cyklar till och från jobbet och även en hel del på fritiden.

Leif Hjort cyklar till och från jobbet och även en hel del på fritiden. Foto: Carolina Fransson

Leif vill inspirera andra till att se positivt

Föreläser om hur han tacklat motgångar i livet

MOTALA. Leif Hjort har polyneuropati, men låter sig inte begränsas av sjukdomen. I somras besteg han Kebnekaise och i höst kommer han att föreläsa om det han gått i genom i sitt liv och om hur man kan se positivt och framåt när man fått en diagnos.

Av
Carolina Fransson

Leif Hjort tar emot utanför sin kolonistuga på Dynudden i Motala. Datorn står framme på bordet på altanen och han har innan vi träffas suttit och skrivit på sin andra bok; Jag har en diagnos, men jag är inte sjukdomen. Han skriver sin andra bok parallellt med den första. Den första är en biografi och handlar om hans uppväxt fram till i dag och den andra om hans liv med sjukdomen polyneuropati som han diagnostiserades med 2016.

Leif är en positiv person som ler och utstrålar glädje. Att han känner en ständig värk på grund av sjukdomen märks inte på honom. Värken förvärras när han ligger stilla och den gör att han sover sämre på nätterna, vaknar stel på morgonen och behöver lite extra tid för att komma i gång. Sjukdomen gör också att han i bland tappar känseln i fötterna. Han har inte accepterat sjukdomen, men han har accepterat ett annat sätt att leva och ser det han kan göra i stället för det han inte kan göra.

– När jag fick diagnosen var det som ett slag mot benen, men jag har insett att jag måste se de ljusa punkterna. I dag är jag diagnosstödjare inom neuroförbundet och hjälper andra som fått samma diagnos genom telefonsamtal. Det ger mig jättemycket, säger han.

Sedan januari i år har han en egen podcast, inspirationspodden, och i den intervjuar han olika personer inom träning och hälsa. Träning och hälsa är ämnen som han alltid intresserat sig för och han har en bakgrund som bodybuilder och personlig tränare. Sjukdomen gör att han får ont av att lyfta tunga vikter, så han har i stället för styrketräning försökt hitta andra vägar till fysisk aktivitet. Förra året fastnade han för cykling, en träningsform som fungerar utmärkt för honom. I dag cyklar han på sin mountainbike till och från jobbet och en hel del även på fritiden.

Träningen och endorfinerna som frigörs vid den har hjälpt honom mycket. Han uppmuntrar ofta de han pratar med som fått samma diagnos att försöka ta sig ut och röra på sig i någon form och att inte tacka nej till att umgås med andra människor.

I somras besteg han Kebnekaise och tanken var sedan att cykla hela vägen hem till Motala. Resan var dels ett sätt för honom att visa att man inte behöver begränsas av sjukdomar, dels ett sätt att samla in mer pengar till forskning om neurologiska sjukdomar. Han tvingades avbryta cyklingen en bit på vägen av hälsoskäl, men känner sig mycket nöjd över den bit han cyklat, över bergsbestigningen och att ha samlat in 29 000 kronor till forskningen.

Leif är också sedan 2014 nykter alkoholist. I höst kommer han att föreläsa i Eskilstuna, Linköping och Motala om hur han tacklat det han gått igenom i sitt liv, hur träningen hjälpt honom och hur man kan hitta det positiva i livet när man fått en diagnos.

– Jag vill hjälpa så många som jag bara kan, säger han.

Publicerad 06 August 2019 00:00