Genrebild. Grönsaksodlaren Magdalena Hermelin säger att kunderna gärna köper ekologisk broccoli på marknader, men väl i butiken kan de ratas eftersom kunderna tror att de är dåliga.

Genrebild. Grönsaksodlaren Magdalena Hermelin säger att kunderna gärna köper ekologisk broccoli på marknader, men väl i butiken kan de ratas eftersom kunderna tror att de är dåliga. Foto: Adobe Stock

Kunder ratar fula grönsaker

"Har en bild av hur en morot eller ett äpple ska se ut"

Magdalena och Olof Hermelin, som driver Hermelins gårdsbutik utanför Skänninge, intervjuades nyligen i Aftonbladet. Ämnet? Grönsaker som ratas av kunden – på grund av sitt utseende.

Av
Lotta Hofström

Det sägs att det är insidan som räknas. Men samtidigt som allt fler konsumenter önskar närproducerade och ekologiska grönsaker, så ratas dessa råvaror när de väl kommer i butik. Orsaken är att grönsakerna inte ser ut som kunden tänkt sig.

– Konsumenten vill ha ekologiskt, men har en bild av hur en morot eller ett äpple ska se ut. Det ligger så djupt förankrat hos människor, säger Magdalena Hermelin i Aftonbladet.

Magdalena Hermelin tar den egenodlade broccolin som exempel. Kunderna köper gärna broccolin på marknader, men i butiken väljs den ofta bort på grund av dess udda utseende. Kunden tror att den är dålig, menar Magdalena.

De flesta kunder är dessutom prismedvetna, vilket är ännu en orsak till att de närproducerade och ekologiska varorna kan väljas bort i förmån för konventionellt odlade eller utländska grönsaker.

– Folk kan lägga tusentals kronor på en Iphone, men mat får inte kosta för mycket. För 50 år sedan gick 30 procent av vår inkomst till mat. Idag är siffran nere på runt 11 procent. Samtidigt som kunderna är medvetna och gärna vill ha närproducerat och ekologiskt. För mig som producent och lantbrukare känns utvecklingen skrämmande, säger Magdalena Hermelin i Aftonbladet.

När kunden ratar de fula grönsakerna i butiken blir de inte sålda och slängs vilket leder till onödigt matsvinn – vilket inte är klimatsmart, fortsätter hon.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, känner till attityden kring fula grönsaker hos konsumenterna. Enligt dem sorteras ofta dessa bort och säljs istället till restauranger eller används som djurfoder.

Magdalena och Olof Hermelin på sin gård i Skänninge.

Magdalena och Olof Hermelin på sin gård i Skänninge. Foto: Johanna Danielsson

På Fallsbergs gård utanför Skänninge producerar familjen Hermelin färdig gräsmatta, konventionell potatis och spannmål. På gården finns också en kravmärkt grönsaksodling med ett 30-tal grönsaker som säljs i egen gårdsbutik samt till butiker i Östergötland och Stockholm.

Publicerad 12 August 2019 18:00