Genrebild.

Genrebild. Foto: Adobe Stock

Polisen: Anmäl åldringsbrotten

Tjuvar slår till mot äldre – så kan du skydda dig mot stölder, bedrägerier och bedrägeriförsök

ÖSTERGÖTLAND.

Under de senaste veckorna har polisen tagit emot flera anmälningar om åldringsbrott i Jönköping, Mjölby, Vadstena och Motala. Nu vill polisen uppmärksamma äldre och deras anhöriga på att stölder, bedrägerier och bedrägeriförsök förekommer i området – för att undvika att fler drabbas.

Av
Lotta Hofström

Polisen rapporterar att flera äldre kvinnor har fått telefonsamtal från en man som utger sig ringa från banken. I samtalet säger mannen att banken kommer att göra ett hembesök för att hämta personens bankkort. Strax därefter kommer en man och knackar på dörren för att be om bankkortet.

På detta sätt har äldre mellan 80 och 100 år i Jönköping och västra Östergötland blivit lurade på sitt bankkort, kontanter och smycken.

I vissa av dessa fall har den äldre personen lurats till att lämna ifrån sig bankkortet varpå uttag gjorts från kontot. I några fall har de äldre blivit bestulna på smycken och kontanter.

I de anmälningar som polisen tagit emot beskrivs personen som knackat på som en man mellan 20 och 40 år med smal kroppsbyggnad. Mannen ska ha varit klädd i kostym och haft ojämna tänder med mörk fyllning, samt ha pratat svenska utan brytning.

Polisen uppmanar alla som har drabbats av denna typ av stölder, bedrägerier eller bedrägeriförsök att anmäla. Äldre och funktionsnedsatta personer som drabbas av brott råkar oftast ut för stöld i hemmet eller för bedrägerier. Polisen uppmanar därför till att vara kritisk mot okända besökare eller personer som ringer upp per telefon.

Skydda dig mot falska telefonsamtal

 • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
 • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
 • Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.
 • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
 • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
 • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Skydda dig inomhus

Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

 • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
 • Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
 • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
 • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
 • Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Skydda dig utomhus

Lämna inte handväskan utan uppsikt, till exempel i en kundvagn och ha gärna plånbok och mobiltelefon i innerfickan, inte i bakfickan. Ha inte mer pengar och kort i plånboken än vad du behöver.

 • Tänk på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar. Förvara inte koden tillsammans med bankkortet.
 • Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe.

Källa: Polisen

Publicerad 14 August 2019 13:34