Pelle Bring och Jonas Svensson.

Pelle Bring och Jonas Svensson. Foto: Carolina Fransson

Pelle och Jonas är mästare på att grilla

Åker till Estland i dag för att tävla i Barbeque Festival

MJÖLBY. I somras grillade de hem segern i kategorin brisket i SM. I dag åker Jonas Svensson och Pelle Bring till Estland för att tävla i Barbeque Festival Estonia.

Av
Carolina Fransson

Jonas och Pelle har grillat i många år, men det är först nu som de har börjat tävla i barbeque. Det har hittills gått riktigt bra. I somras vann de brisket i SM i Alingsås. Nu har de packat väskorna för att tävla i Barbeque Festival Estonia. En skåpbil med tre grillar har de med sig.

– Det blir två smokers som vi kommer att köra allt i och en direktgrill, typ klotgrill, som vi kommer att köra finish på vissa saker i som vi tycker behöver ha lite sotyta, säger Pelle.

De grillar över natten, mellan fredag och lördag. Så var det under SM också. Under tävlingens gång kommer de att turas om att sova.

Vädret kan ställa till det med grillningen, men de är förberedda.

– Det är en fördel om det är varmt. Förra gången hade vi lite problem med temperatursjunk på natten, men det gick bra ändå. Vi får känna av läget med vädret och parera med våran temperatur i grillarna, säger Pelle.

– Det känns som vi har koll på läget. Vi har lärt oss väldigt mycket när vi tävlat tidigare. Jag tror att de misstag vi tappade en del poäng på under SM kommer vi inte att göra nu. Jag tror att vi kommer att plocka en ganska bra plats, fortsätter han.

Jonas och Pelle har känt varandra länge. De är utbildade på restaurangskolor i Mjölby respektive Motala och var bekanta med varandra innan Pelle rekryterade Jonas till en restaurang som han jobbade på i Linköping.

Pelle var verksamhetschef där och de jobbade i några år tillsammans.

– Vi grillade där tillsammans, och det var väl lite så vi började köra barbeque tillsammans. Där blev vi också duktiga på det, säger Pelle.

Intresset för att grilla kom däremot mycket tidigare. Pelle har varit i USA och ätit riktig barbeque och haft smokers hemma i många år.

– Mitt barbequeintresse startade för kanske sex till sju år sen, men grillat och att laga mat över eld har alltid varit en favorit, säger Pelle.

Blir det mycket grillat hemma?

– Ja, gud ja! Flera gånger i veckan. Min familj är så trött på det, skrattar Pelle.

– Jag vill helst laga mat utomhus så mycket som möjligt, och jag ser gärna att jag har ett utekök inom en väldigt snar framtid. Ni grillar ju ni med. Jag har sett era bilder från sommaren, säger han till Jonas.

– Vi grillar, men ni grillar mer, inflikar Jonas.

– Jag har alltid gillat att tillaga kött. Jag har mest tillagat i ugnar och sen har jag haft en rök på spisen som gett lite extra röksmak. Jag har alltid tyckt om röksmaken, men det var Pelle som fick in mig mer på autentisk amerikansk barbeque, säger Jonas.

På sikt har de som mål att ta sig till VM.

– Det vore häftigt, säger Jonas.

Nu börjar tävlingssäsongen ta slut. Ingen mer tävling väntar i höst, men nästa år är de anmälda till en KCBS-tävling i Finland.

Publicerad 15 August 2019 14:19