Svante Johansson vet mycket om Mjölbys musikhistoria.

Svante Johansson vet mycket om Mjölbys musikhistoria. Foto: Carolina Fransson

Musikprofilen sammanfattar sitt liv

Svante Johansson berättar om livet med musiken i Mjölby

MJÖLBY. Han är en av Mjölbys stora musikprofiler. Nu har Svante Johansson valt att sammanfatta sitt liv i bokform.

Av
Carolina Fransson

Svante Johansson tar emot i sitt hem i Mjölby. Vi slår oss ner i vardagsrummet och han börjar berätta om boken, Svante Johansson Mitt liv med musiken, som precis släppts.

Svante har spelat i ungefär 70 år och haft roller som musiklärare och musiker. Han har varit ledare för två av Mjölbys framgångsrika orkestrar och som orkesterledare fått vara med och tagit emot förstapriser i internationella tävlingar. Han har personligen tagit emot flera utmärkelser och har under ungefär 30 år varit kommunal musikledare.

I sin bok skildrar han i ett 25-tal kapitel sin uppväxt, sin utbildning, sitt yrkesliv och sin fritid inom och utanför musiken. Han skriver bland annat om de första tonerna i Mjölby Folkskolors Gossmusikkör, jazzfestivaler med Mjölby Storband, tävlingar med Mjölby Stadsmusikkår och hur musikskolan i Mjölby kom till.

Musiken har genomsyrat hela Svantes liv.

Musiken har genomsyrat hela Svantes liv. Foto: Carolina Fransson

Mjölby är en musikstad med en god blåsartradition.

– Vi har en väldigt god blåsartradition här. Stråkmusiken har inte kommit på undantag, utan även den har fått en bra renässans de sista åren, så vi har fått en bra stråkmusikdel också, säger han.

Mjölby har en lång historia som blåsarstad.

– Det tog man till sig, både som barn och ungdom. När jag växte upp här i Mjölby fanns det ett blåsintrument i i stort sett varje hem.

– På den tiden fanns det inga arenor att vara på. Arenorna var gatorna i Mjölby. Där fick man marschera. Man marscherade jämt. Det har förändrats mycket sedan dess. Nu kan man till och med ha inomhuskonserter på vintern. På 50-talet kunde man inte ha inomhuskonserter, möjligtvis någon enstaka gång i gamla Folkets hus i Mjölby. När jag började spela fanns också bara Gossmusikkåren. Flickor påstods varken kunna marschera eller blåsa. Senare kom Mjölbys Ungdomsmusikkår till för att flickor och pojkar skulle kunna spela tillsammans, säger han.

Sonatine har Svante spelat många gånger. Det syns.

Sonatine har Svante spelat många gånger. Det syns. Foto: Carolina Fransson

Svante Johansson fyller i september 80 år.

Hur känns det att ha fått vara med under den här musikhistoriska resan i Mjölby?

– Ja, jag är ju musikant och det känns ju bra att ha fått vara med om det här. Musiken har genomsyrat mitt liv, säger han.

Svante fyller snart 80 år. Han kommer att spela så länge han orkar.

Svante fyller snart 80 år. Han kommer att spela så länge han orkar. Foto: Carolina Fransson

Svante startade Mjölby Storband, och kommer att vara med och spela där så länge han orkar.

– Jag tycker att det är roligt när jag orkar. Jag gillar upplevelsen med musiken. Det låter kanske lite abstrakt, men det är en känsla jag får när jag spelar. Sen träffar jag mycket folk där som jag umgås med och som har samma intressen, säger han.

Publicerad 16 August 2019 10:42