Ragnar Segring och Mikael Andersson.

Ragnar Segring och Mikael Andersson. Foto: Carolina Fransson

De minns Mantorp Parks historia

Ragnar Segring och Mikael Andersson har varit med från första starten

MANTORP. För 50 år sedan kördes de första tävlingarna på Mantorp Park. Ragnar Segring minns hur det var när banan byggdes och Mikael Andersson är i princip uppvuxen här.

Av
Carolina Fransson

Mikael Andersson är en av tio heltidsanställda på Mantorp Park. Hans föräldrar har varit mycket här och han fick i unga år ett eget intresse för motorsport.

Han har tävlat mycket, varit tävlingledare för STCC och anställd här sedan 2000. Det han framförallt minns när han ser tillbaka på de gångna åren är den säkerhetsutveckling som skett här. Ett internationellt bilsportförbund kommer regelbundet hit och besiktigar banan och säkerhetsarbetet pågår konstant.

Ragnar Segring håller just nu på att skriva en bok om Mantorp Park. Han berättar om hur allt började. Vifolka kommun, där Mantorp, Sya och Spångsholm ingick, köpte marken av den dåvarande markägaren. Kommunen sålde sen marken till nuvarande Skanska och ABV som tog in ytterligare finansiärer. Att bygga anläggningen kostade nio miljoner.

MK Scandia började köra tävlingar här. De första kördes 29-31 augusti.

– Då fanns det inga läktare, högtalare, parkeringsplatser...ingenting här. På premiären var det kaos överallt. Det var bilar på varenda vägsträcka. Man parkerade på småvägar runtom, berättar Mikael.

– Något nytt hände här. Samtidigt hade den amerikanska bilsporten dragracing kommit till Sverige, säger Ragnar.

Ragnar, Staffan Svenby och Sven-Erik Eriksson byggde upp de stora evenemangen här. De arbetade runt den då mycket framgångsrike Formel 1-föraren Ronnie Peterson. De fick Systembolaget som sponsorer och genom att använda deras kampanj Spola kröken som namn på dragracingevenemanget och en symbol med en spritflaska med hjul och motor lyckades de göra dragracingen ännu större.

– Dragracing har varit den absolut största grejen här. Vi körde EM i Dragracing här till 2010. Eftersom vi hade hand om Ronnie Peterson var det naturligt att köra Formel 1 också. Vi har också haft en storhetstid för STCC, från -96 till förra året då STCC blev Scandinavien Racing League, säger Ragnar.

Flera andra tävlingar har körts här genom åren, men om man frågar någon vad Mantorp Park är känt för svarar de flesta sannolikt Dragracing eller STCC, menar han.

I år är det 11 stora publikevenemang här. Evenemangen sker på helgerna, men även i vardagarna händer det mycket här, exempelvis uttagningslopp för Göteborgsvarvet, uthyrningar, halkbana och kurser.

Publicerad 19 August 2019 09:28