Alla som ställer upp sin bil från 1950-, 60- eller 70-talet får gratis fika på Vetadagen. Bilden är från ett annat tillfälle.

Alla som ställer upp sin bil från 1950-, 60- eller 70-talet får gratis fika på Vetadagen. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Privat

Då blir det full rulle i Veta

"Nu så är hela vår anläggning i gång"

MANTORP.

Veta Hembygdsförening fyller 90 år i augusti. Jubileet firas på Vetadagen 2019 med bland annat en tipspromenad.

Av
Lotta Hofström

– Tipspromenaden är anpassad för föreningens 90-årsfirande. Den är klurig, för man måste känna till en hel del! Man kan inte googla på frågorna, säger Anders Hagelin, ordförande i Veta Hembygdsförening.

Sedan många år bor Anders Hagelin i trakten, i sina morföräldrars hus. Som barn firade han alltid midsommar i Veta Gammelgård, där hembygdsföreningen har sin verksamhet. Anders Hagelin var med och startade upp Vetadagen för fem år sedan.

– Vi tyckte att det skulle hända något mer i bygden i samband med att jag började i hembygdsföreningen, och min hustru tyckte att vi skulle ha en loppis. Men vi kände att vi måste göra något mer så vi arrangerade Veta Mästerskapen, VM, i kubb och nu så är hela vår anläggning i gång med chokladhjul, lotterier och man kan köpa fika och lätt lunch, säger han.

Lillstugan Lugnet i Gammelgården som drivs av Veta Hembygdsförening.

Lillstugan Lugnet i Gammelgården som drivs av Veta Hembygdsförening. Foto: Privat

I år blir det dessutom ponnyridning, kaninutställning och stånd för lokalproducerade produkter samt representation av föreningar och företag.

– Mjölby bågskytteklubb kommer att vara där så man kan prova på skytte. Det blir också underhållning av trubadurer och ett lokalt band som spelar. Men vilket bandet är, det blir en överraskning!

Hur många som besöker Vetadagen är svårt att säga, menar Anders Hagelin.

– Vi tar inget inträde och håller inte räkningen men det kommer och går folk hela tiden. Folk kommer hit med bil och de som har 50-, 60- och 70-talare kan ställa upp bilen och får då en kopp kaffe och fika, säger han.

Årets evenemang äger rum lördagen den 31 augusti.

– Vetadagen växter för varje år.

Publicerad 20 August 2019 14:35