Den stora passionen i livet för Per Jakobsson är trädgård, odling och blommor. Men han är också en

Den stora passionen i livet för Per Jakobsson är trädgård, odling och blommor. Men han är också en "aktienörd", som kollar börsen flera gånger per dag. Foto: Lotta Hofström

Per Jakobsson ny president i Rotary

Trädgårdsmästaren vill ha en modern klubb med fler kvinnor

ÖDESHÖG.

I juni tog Per Jakobsson över som president i Ödeshögs Rotary-klubb. Vi besökte hans älsklingsplats – trädgården – för att prata om Rotary och livet.

Av
Lotta Hofström

Trädgårdsmästaren och floristen Per drev en blomsterbutik i Ödeshög från 1973 fram till för fem år sedan, då nya ägare tog över. Men passionen för odling och blommor har inte svalnat.

Per bor i ett "Villa Villekulla-hus" med en prunkande trädgård där allt från klarbär och amerikanska blåbär till prydnadspumpor växer.

Per Jakobsson bor med sin partner i ett Villa Villekulla-hus i Ödeshög.

Per Jakobsson bor med sin partner i ett Villa Villekulla-hus i Ödeshög. Foto: Lotta Hofström

Populär prydnad till hösten, som han säljer på marknader.

Populär prydnad till hösten, som han säljer på marknader. Foto: Lotta Hofström

"Blåbärsodlingen gjordes precis sista dagen innan det blev minusgrader i november", säger Per Jakobsson om sina buskar med amerikanska blåbär. Foto: Lotta Hofström

Här bor också hustrun Gunilla och två unga amerikanska cocker spaniel-hundar.

– De heter Java, som det svarta kaffet, och Doris. De är familjemedlemmar, säger Per.

Han bjuder på hembakad kaka och kanelbullar. Java och Doris hoppar upp hos husse för att be om en tugga eller två, kanske tre.

– Jag bakar allt vårt bröd och fikabröd, berättar Per och erbjuder Java en bit av sin kanelbulle.

Kärleken till hundar är stark hos hustrun, och kanske har den smittat av sig på Per...

Kärleken till hundar är stark hos hustrun, och kanske har den smittat av sig på Per... Foto: Lotta Hofström

Att bli bortskämd med kärlek har ingen dött av. Hans två amerikanska cocker spaniels heter Java, efter svart kaffe, och Doris eftersom det ju är ett sött namn.

Att bli bortskämd med kärlek har ingen dött av. Hans två amerikanska cocker spaniels heter Java, efter svart kaffe, och Doris eftersom det ju är ett sött namn. Foto: Lotta Hofström

Att Per är uppväxt i Norrköping, närmare bestämt Kvillinge, hörs när han säger hus, nu och tur: "hjus", "nju", och tiur". Han är utbildad på Himmelstalund och är tredje generationens trädgårdsmästare.

– Det verkar vara genetiskt. Mina syskonbarn och barn är också intresserade av trädgård!

Kompostering är naturens eget sätt att återvinna avfall. Dess näringsrika jord gör underverk i trädgården.

Kompostering är naturens eget sätt att återvinna avfall. Dess näringsrika jord gör underverk i trädgården. Foto: Lotta Hofström

Allra helst odlar Per Jakobsson sådant som går att äta.

Allra helst odlar Per Jakobsson sådant som går att äta. Foto: Lotta Hofström

Varje jul bjuder han Rotary-medlemmarna på hemmagjord vinglögg på klarbär.

Varje jul bjuder han Rotary-medlemmarna på hemmagjord vinglögg på klarbär. Foto: Lotta Hofström

Han gör klarbärssylt i mängder. Men klisterlappen vill ibland inte fastna på burken, och hamnar istället uppepå.

Han gör klarbärssylt i mängder. Men klisterlappen vill ibland inte fastna på burken, och hamnar istället uppepå. Foto: Lotta Hofström

Björnbär, en av alla läckerheter från Per Jakobssons trädgård i Ödeshög.

Björnbär, en av alla läckerheter från Per Jakobssons trädgård i Ödeshög. Foto: Lotta Hofström

Per har "lätt att skaffa kompisar" enligt honom själv och är "översocial" enligt hustrun.

– Jag pratar med alla och tror gott om alla! Jag saknar kunderna. Det enkla och roliga umgänget, säger han.

Per berättar att kunder i livets alla skeenden handlar i en blomsterbutik. När han drev butiken fick kunder med sorg gärna komma in på en kaffe för att prata lite.

– Även om man inte kan se det den dagen, veckan eller året så kommer dagen då det vänder, säger han.

Att den nya ägaren till hans förra blomsterhandel har valt att kombinera blommor med nya produkter, som kläder och smycken, ställer han sig positiv till. För att kunna driva en butik, särskilt i dagsläget då man talar om "butiksdöden", krävs fantasi och nya intiativ menar han.

– Man kan inte bara köra på i gamla hjulspår. Man får gå nya vägar. Jag tittar alltid framåt. Historien kan du inte ändra på ett dugg, säger han. Har man god service och personligt bemötande så kan man ta en del kunder från och konkurrera med jättarna.

"Man får gå nya vägar. Jag tittar alltid framåt. Historien kan du inte ändra på ett dugg"

Per gick med i Rotary när den lokala klubben i Ödeshög bildades 1976.

– Jag är en veteran i sammanhanget, säger han.

Sedan dess har han varit aktiv i klubbens arrangemang. Varje torsdag träffas medlemmarna och äter lunch och lyssnar på ett föredrag på restaurangen Dinners vid Östgötaporten.

– Det bästa är att Rotary är som ett universitet med ett nytt föredrag om ett nytt ämne varje vecka. Höjdpunkter har varit Björn Ranelid, läkaren Christina Doctare och tandläkaren Gunilla Blixt-Johansen från Linköping, säger han.

Internationellt arbetar Rotary mot till exempel barnäktenskap och könsstympning. Lokalt har klubben som exempel skänkt två hjärtstartare. Som president tänker Per fokusera på att bibehålla en trevlig stämning och att locka fler medlemmar.

– Rotary är öppet för alla. Vi vill inte ha en gubbklubb, utan en modern klubb. Utmaningen är att få fler medlemmar – vi tar gärna in fler damer i klubben, säger han.

Vad är Rotary?

Rotary är en politiskt och religiöst oberoende organisation för samhällsengagerade personer med olika yrkesbakgrund, kön, ålder och etnisk tillhörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, goodwill och fred i världen. Rotary bildades i USA år 1905 och finns i 35 000 olika klubbar i världen. Sammanlagt har nätverket över 1 200 000 medlemmar, varav 25 000 i Sverige och cirka 35 i Ödeshög.

Publicerad 20 August 2019 08:55