Årets Östgötabakverk 2019. Receptet är än så länge hemligt men muffinsen är gjord på mandel och östgötsk potatis. Toppingen är ostkräm med blåklint, som är Östergötlands landskapsblomma.

Årets Östgötabakverk 2019. Receptet är än så länge hemligt men muffinsen är gjord på mandel och östgötsk potatis. Toppingen är ostkräm med blåklint, som är Östergötlands landskapsblomma. Foto: Lotta Hofström

Här är årets Östgötabakverk 2019

Anki Gunnbäck: "Jag trodde aldrig att jag skulle vinna!"

FORNÅSA.

En muffins på potatis från Östgötaslätten, som dekorerats med gul ostkräm och ett band av blåklint för att hylla rapsfälten och Göta kanal. Konstnären Anki Gunnbäck från Fornåsa har skapat Årets Östgötabakverk 2019.

Av
Lotta Hofström

–Jag trodde aldrig att jag skulle vinna!, säger Anki när vi träffas hemma hos henne och maken Peder i Fornåsa.

Den förra förskolläraren är numera konstnär och kreatör på heltid.

Den förra förskolläraren är numera konstnär och kreatör på heltid. Foto: Lotta Hofström

Årets Östgötabakverk 2019 dekoreras med landskapsblomman blåklint.

Årets Östgötabakverk 2019 dekoreras med landskapsblomman blåklint. Foto: Lotta Hofström

I vintras provbakade Anki flera gånger innan hon blev nöjd och skickade in sitt bidrag till Årets Östgötabakverk 2019.

I vintras provbakade Anki flera gånger innan hon blev nöjd och skickade in sitt bidrag till Årets Östgötabakverk 2019. Foto: Lotta Hofström

Det var i vintras, på ett möte inför Östgötadagarna, som Anki kom på idén om att ställa upp i tävlingen Årets Östgötabakverk 2019. Temat var "Med smak av Östergötland".

– Blåklinten är landskapsblomma och den kommer att blomma även under Östgötadagarna, säger Anki om dekorationen på sin vinnande muffin.

Intresset för att baka delar Anki med maken, som hon sedan 1996 bor med i ett ombyggt Betania-kapell från 1922. Här driver de sedan maj 2018 konstbutiken Gunnbäcks Konstigheter samt har en smedja och en prunkande trädgård, där allt från höns till konstinstallationer tittar fram här och där mellan blommor, buskar och träd.

Huset byggdes 1922 som frikyrkokapell. 1996 flyttade Anki och Peder in och byggde om.

Huset byggdes 1922 som frikyrkokapell. 1996 flyttade Anki och Peder in och byggde om. Foto: Lotta Hofström

Runt om i trädgården finns konstinstallationer i järn, betong med mera.

Runt om i trädgården finns konstinstallationer i järn, betong med mera. Foto: Lotta Hofström

Trädgården har flera mysiga krypin. Som här, där fläder och jasmin doftar ljuvligt.

Trädgården har flera mysiga krypin. Som här, där fläder och jasmin doftar ljuvligt. Foto: Lotta Hofström

Förra året öppnade Anki och Peder för första gången upp sitt hem under Östgötadagarna, som i år hålls lördagen och söndagen den 7 och 8 september. Här och på ett femtiotal andra platser kommer årets östgötabakverk att säljas under helgen.

– Vi var överraskade att det kom så många som 300 personer hit förra året när det är så många aktörer. När jag skickade in receptet förstod jag inte konsekvenserna av det, så jag är lite nervös att det ska bli kaos i år, nu när vi har servering också, men vi har ordnat med parkeringsplatser, säger hon.

"Jag har inte hjälpt till att ta fram receptet men jag har smakat", säger Anki Gunnbäcks man Peder. Foto: Lotta Hofström

"Förra året fick vi besök av 300 personer under Östgötadagarna", säger Anki. Foto: Lotta Hofström

Serveringen kommer att skötas av en annan aktör eftersom Anki har fullt upp butiken, smedjan och trädgården. Också tidigare har paret deltagit i arrangemang där man öppnar upp sin trädgård för besökare. Men den som förväntar sig en perfekt klippt gräsmatta och raka rabatter fria från ogräs får tänka om.

Här hänger dessutom insektshotell, fågelholkar och - faktiskt - en och annan övermogen banan. Målet är att ha en balans i ekosystemet. Paret brinner för miljö och hållbarhet.

– Vi har allt färre pollinerare och allt fler sterila miljöer i dag. En nyklippt gräsmatta är en öken för insekter, säger Anki.

Favoritplatsen i trädgården. Här under rönnarna trivs paret allra bäst.

Favoritplatsen i trädgården. Här under rönnarna trivs paret allra bäst. Foto: Lotta Hofström

Det är andra gången som paret Anki och Peder öppnar upp sin trädgård och butik under Östgötadagarna.

Det är andra gången som paret Anki och Peder öppnar upp sin trädgård och butik under Östgötadagarna. Foto: Lotta Hofström

Under året åker paret till mässor och marknader för att sälja sina konstverk och hantverk som oftast är skapade genom återbruk.

– Intresset för återbruk, hantverk och hållbar utveckling är jättestort i dag. "Det är viktigt" säger folk som kommer hit, säger Peder.

Konstnärsparet jobbar ofta ihop och kommer på idéer tillsammans. Men bakverket var helt och hållet Ankis verk.

– Men jag har smakat, säger han.

Årets Östgötabakverk

Varje år inför Östgötadagarna utses ett bakverk, ett konsthantverk och en landsbygdsstipendiat vars syfte är att framhäva det östgötska utbudet. Bakverket tas fram genom en tävling. I år var temat "Med smak av Östergötland". Det vinnande bidraget bakas och serveras på ett femtiotal platser under Östgötadagarna den 7 och 8 september. I år går det att besöka 180 matproducenter, gårdsbutiker, konstgallerier, bondgårdar, hembygdsgårdar med mera under Östgötadagarna. Här kan du finna mer information.

Publicerad 21 August 2019 00:00