Om drygt en vecka är det 50 år sedan de första tävlingarna kördes här.

Om drygt en vecka är det 50 år sedan de första tävlingarna kördes här. Foto: Carolina Fransson

Gamla förare hedrar Mantorp Park

Reine Wisell är en av många som kommer hit under jubileumshelgen

MANTORP. Den 31 augusti 1969 är det exakt 50 år sedan det första heatet flaggades i väg på Mantorp Park. I helgen firas jubileet med klassiska bilar och förare från förr.

Av
Carolina Fransson

Jubileet firas i tre dagar under Mantorp Classic Festival. Det är sjätte året i rad som MK Scandia, tillsammans med Racerhistoriska klubben, arrangerar eventet för entusiaster av sportvagnar och klassiska bilar. De klassiska bilarna står i fokus. Flera förare som kört på banan under de gångna åren kommer hit. En av dem är hemmaföraren Reine Wisell från Motala. Redan i sin Formel 1 debut på Watkins Glenn i USA då han körde för legendariska Team Lotus klev han upp på prispallen med en tredjeplats som imponerade på hela Grand Prix världen.

Under helgen blir det parader och uppvisningar. Den historiska racingen står i blickfånget hela helgen när över 200 klassiska racerbilar av olika slag gör upp om placeringarna på banan lördag och söndag. Redan i dag, fredag, inleds tävlingarna med test och fri träning för de historiska racerbilarna i RHK cupen.

Från Östergötland deltar dessa förare i historisk racing helgen; Jan Hellberg, Linköping, med en Marcos 1600 GT, Lars-Göran Sjöberg, Finspång, med en Jaguar Mk 1, Lars Borgström, Linköping med en Chevrolet Corvette och Anders Åslund, Linköping, med en Chevrolet Corvette. I legends racing deltar dessa förare från Östergötland; Johan Hedström, Linköping, med en Ford 34 Coupe, Bo ”Bossing” Karlsson, Linköping, med en Ford 37 sedan och Mickael Gryvik, Borensberg, med en Ford 34 Sedan.

Publicerad 23 August 2019 13:11