En vind i en flygel på Östgötateatern började brinna i natt. Bilden är ett montage.

En vind i en flygel på Östgötateatern började brinna i natt. Bilden är ett montage. Foto: Google maps, Adobe Stock

Vindsbrand på Östgötateatern

"I det här huset som min kärlek till Norrköping uppstod"

ÖSTERGÖTLAND.

Östgötateatern i Norrköping är rök- och vattenskadat efter en vindsbrand som utbröt under natten till torsdagen.

Av
Lotta Hofström

04.28 på torsdagsmorgonen kom larmet om kraftig rökutveckling från taket på Östgötateatern i centrala Norrköping. Efter larmet varnade räddningstjänsten allmänheten på sin hemsida: "Just nu har vi en vindsbrand på en flygel på teatern som ger kraftig rökutveckling över Norrköping. Stäng dörrar och ventilation och lämna plats åt räddningstjänsten". Rekommendationen upphävdes under morgonen.

Strax efter klockan 10.00 på torsdagen meddelar räddningstjänsten att branden är under kontroll.

– Vi arbetar dock fortfarande med att söka efter eventuella glödbränder. Den mobilkran som kommit till platsen har inte behövts sättas in i arbetet. Nästa moment blir att plocka bort så mycket material som möjligt från taket för att lätta på vikten och undvika att det faller ner något. Vi har en entreprenör på plats för att börja bygga ställningar som skydd mot Teatergatan. Vi har skickat hem en styrka så i nuläget arbetar 12 personer och två befäl på platsen, skriver räddningstjänsten.

Vid 08.30 på torsdagsmorgonen pågick ännu släckningsarbetet.

– Det är inga öppna lågor men det förekommer glödbränder i taket och i väggarna. Det är fortfarande fyra stationer insatta i arbetet och en mobilkran har rekvirerats till platsen för att kunna lyfta på takkonstruktionen, skriver räddningstjänsten på sin hemsida.

Ingen person har skadats i vindsbranden på Östgötateatern, skriver Norrköpings Tidningar. Hur fastigheten mår är oklart.

– Jag vet inte det. Det är vattenskador och rökskador, men hur skadat det blir kan vi se först efteråt, säger Stefan Hagdahl på räddningstjänsten till tidningen.

Enligt uppgifter till SVT ska ett tygförråd samt utrymmen för administration och teknik finnas i delen av Östgötateatern som drabbats av branden.

– Det har brunnit i en del av takkonstruktionen, i ett trapphus och i en del av byggnaden. Det var viktigt att stoppa, för går det vidare vet man inte hur det kunnat sluta, säger Stefan Hagdahl, inre befäl på räddningstjänsten Östra Götaland, till Aftonbladet.

Norrköpings starke man, kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S), cyklade till Östgötateatern på morgonen och var enligt Norrköpings Tidningar tagen av händelsen.

– Den här byggnaden betyder jättemycket för mig personligen. Det var kanske i det här huset som min kärlek till Norrköping uppstod, säger han till tidningen. Lars Stjernkvist, "Lasse Stjerna", är född i Motala.

Publicerad 29 August 2019 08:18