Birgitta Wigforss är Mjölbys revydrottning. Här utanför Oxhagens loge, som innehåller en scen och ett pauscafé.

Birgitta Wigforss är Mjölbys revydrottning. Här utanför Oxhagens loge, som innehåller en scen och ett pauscafé. Foto: Lotta Hofström

Wigforss om branden på Östgötateatern

Mjölbys revydrottning: "Vi kulturutövare är problemlösare"

NORRKÖPING/MJÖLBY.

Tidigt på torsdagsmorgonen drabbades Östgötateatern i Norrköping av en vindsbrand. Vi frågade Mjölbys teaterprofil Birgitta Wigforss om hur händelsen påverkar det lokala teaterlivet.

Av
Lotta Hofström

Vad innebär branden på Östgötateatern för teaterverksamheten? Hur känner man som skådespelare?

– Vi kulturutövare ger oss inte, vi kämpar i motvind. Vi är problemlösare. När ett problem inträffar så är första tanken inte "Nu går det helvete!" utan "Vad gör vi nu istället?".

– Just nu verkar det som att de kommer att kunna ha sin premiär av Faust II och det är man glad för, då är det positivt. Annars fixar de en ny lokal. De är vana att bita ihop på olika sätt.

Hur gick tankarna när du nåddes av informationen om branden?

– För mig personligen var det mest att jag har en son som bor i Norrköping och en son som jobbar på Östgötateatern. Jag tänkte: Var han där när det brann?

– Det här är sorgligt, dels om arkitekturen blir förstörd av rök eller brand – och det blir inte bättre för att det är ett hus som man utövar teater i. Det som är tråkigt med just Norrköping är att de har en vacker byggnad med inredning från jugend-tiden, så man hoppas att den inte förstörs och att man kan bevara den. Jag hoppas inte att det här påverkar den ekonomiska biten.

LÄS MER: Vindsbrand på Östgötateatern

Hur går snacket i det lokala teaterlivet efter händelsen?

– Det här kommer vi säkert att prata om. Jag träffade revygänget igår kväll när vi la upp riktningen på årets jubileumsrevy då Mjölby firar 100 år - hur vi ska göra så att det blir 100-årsjubileumskänsla? - och det är inte omöjligt att en sådan här grej kommer att nämnas i revyn som en hyllning till teatervärlden.

Vilket är ditt bästa minne från Östgötateatern?

– Jag har massor minnen av Östgötateatern, eftersom jag gått mycket både i Linköping och Norrköping. Ett ganska nytt minne är Cirkus Cirkörs föreställning Knitting Peace, då det var virkade trådar överallt på scen. Då kände jag av Östgötateaterns och ensemblens nytänkande på ett fräscht sätt! Det var inte bara akrobatik utan också innovativt då man tog in publiken i det hela.

– De experimenterar nu på ett positivt sätt, släpper loss och ger mer av sig själva! Jag tycker att det börjar lika den där charmen och glimten i ögat som jag jobbar med – och jag gillar det stort!

Publicerad 29 August 2019 18:00