Monica Bjelkås och Siri Larsson berättar att självplock minskar matsvinn och ger intäkter som annars skulle gått förlorade.

Monica Bjelkås och Siri Larsson berättar att självplock minskar matsvinn och ger intäkter som annars skulle gått förlorade. Foto: Lotta Hofström

Här kan du skörda grönsaker

Flera vinster med nytt koncept

SKÄNNINGE.

Hermelins i Skänninge är en småskalig och kravmärkt odling med ett trettiotal grönsaker som odlas på friland efter säsong. Nytt för i år är självplock.

Av
Lotta Hofström

Självplock av jordgubbar - och kanske hallon och solrosor - är vanligt förekommande i Östergötland. Men sedan i juni kan vi också plocka grönsaker. Hermelins grönsaker och gårdsbutik utanför Skänninge började med det nya konceptet i juni i år.

– Vad som finns att plocka varierar från vecka till vecka. Men stående är nog morötter, rödbetor, lök och broccoli, säger Siri Larsson som är förman på grönsaksodlingen.

"Det är ett sätt att minska matsvinnet", säger Siri Larsson, förman på grönsaksodlingen i Skänninge. Foto: Lotta Hofström

Självplocket leder till minskat svinn, då Hermelins slipper kasta andra sorteringens grönsaker, och därmed ökar intäkterna.

– Här finns grönsaker som det inte är något fel på. De är lika goda men som med estetiska mått mätt inte duger, förklarar Siri Larsson.

Hon och Monica Bjelkås, ansvarig för självplocket, ser dessutom att barn och vuxna inte bara tar med sig grönsaker utan också kunskaper hem efter besöket.

– Det finns barn som inte vet vartifrån grönsaker kommer, berättar Monica Bjelkås. En flicka sa: Vet du, moroten växer i marken!

Här finns en grönsaksbutik för självservice.

Här finns en grönsaksbutik för självservice. Foto: Lotta Hofström

Också solrosor finnsa att plocka.

Också solrosor finnsa att plocka. Foto: Lotta Hofström

Siri Larsson är förman på grönsaksodlingen och Monica Bjelkås är ansvarig för självplocket på Hermelins grönsaksodling strax utanför Skänninge.

Siri Larsson är förman på grönsaksodlingen och Monica Bjelkås är ansvarig för självplocket på Hermelins grönsaksodling strax utanför Skänninge. Foto: Lotta Hofström

Även om alla som ska självplocka först medverkar i en genomgång om hur det fungerar, så sker en "olycka" då och då.

–Då blir det extra promenader... Det har hänt att vissa har kapat av grönkål till exempel. Den växer på stock men skördas blad efter blad, säger Monica Bjelkås.

Så här får man inte göra. Det händer att självplockar kapar av grönkålen, men den ska plockas blad för blad...

Så här får man inte göra. Det händer att självplockar kapar av grönkålen, men den ska plockas blad för blad... Foto: Hofström

Monica Bjelkås driver också ett eget företag där hon gör hemmagjord ketchup, chutney, saft, picklad gurka och rödlök med mera. I fjol blev det runt 700 burkar, som bland annat såldes i Hermelins gårdsbutik.

Det är familjen Hermelin som äger och brukar Fallsbergs gård. Magdalena Hermelin berättar att självplocket kommer att fortsätta september ut och att de har haft mellan 30 och 100 självplockare vid varje tillfälle.

– Det beror på vädret. Men fler än så plockar, man kommer kanske hela familjen. Alla kanske inte handlar, säger Siri Larsson och Monica Bjelkås.

Publicerad 31 August 2019 00:00