Efter förra årets rekordskörd vilar träden. Men den stora orsaken till dålig äppelskörd är oturen med vädret i våras, då det blev frostnätter och kyla mitt under blomningen.

Efter förra årets rekordskörd vilar träden. Men den stora orsaken till dålig äppelskörd är oturen med vädret i våras, då det blev frostnätter och kyla mitt under blomningen. Foto: Adobe Stock

Usel äppelskörd i Östergötland

Dyrare äpplen och mindre must

BORENSBERG.

Det blir ingen repris på fjolårets rekordskörd av äpplen i Östergötland. Tvärtom är 2019 ett - rent ut sagt - skruttigt äppelår.

Av
Lotta Hofström

Den ena faktorn är att äppelträden vilar sig efter förra årets rekordskörd. Men den största orsaken till det eländiga äppelåret är överraskande frostnätter i maj.

Runt om i landet talas det om att skörden kan bli en fjärdedel av fjolårets. Samtidigt rapporterar såväl odlare som privatpersoner om små äpplen.

Äppelskörden i Östergötland kan bli så liten som en tiondel av fjolårets skörd. Det menar Gunnar Kjellin som är VD på Brunneby musteri AB i Borensberg. Den stora anledningen här är det kalla vädret vid blomningen.

– Odlarna är samstämmiga – urusel skörd i år, säger han.

För Brunneby musteri innebär den urusla äppelskörden att de kommer att pressa must fem gånger i höst, att jämföra med 25 gånger i fjol. Men Brunneby har samtidigt lagrat must från i fjol samt satsar på andra produkter, som rödbetsjuice, senap och alkoholfri glögg, och därför blir den dåliga skörden ingen hård smäll.

– Att det blir lite frukt i år är ju inte så kul för oss på Brunneby Musteri. Men det är ändå värre för de många småmusterier som startat upp de senaste åren, när intresset för svenska äpplen, must och hemgjord cider ökat explosionsartat. Finns det inte mycket frukt på träden så åker man heller inte och mustar visar erfarenheten, konstaterar Kjellin.

För privatpersoner innebär det dåliga äppelåret dels mindre äpplen hemma på tomterna, men främst dyrare äpplen i butikerna – runt 40 kronor kilot.

Publicerad 05 September 2019 00:00